
HUVUDINGREDIENSER
- Mjölkprodukter
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
Crème Brûlée
- 5 dl vispgrädde
- 100 g helmjölk
- 1 tsk vaniljpasta
- 1 tsk ingefärapulver
- 1 tsk malen kanel
- ½ tsk pepparkakskryddor
- 115 g äggulor från frigående höns
- 80 g gyllene socker
Pepparkaksstjärnor
- 440 g mjöl med låg glutenhalt
- 1 tsk bikarbonat
- 1 msk malen ingefära
- 1 msk malen kanel
- ½ tsk pepparkakskryddor
- 140 g rumstempererat saltat smör
- 150 g brunt socker
- 200 g melass
- 1 ägg från frigående höns
- 1 tsk vanilj
-
Gör så här
-
1Till pepparkaksstjärnorna: Sikta kakmjöl, bikarbonat, malen ingefära, malen kanel och pepparkakskryddor i en stor skål. Vispa smöret och det mörka farinsockret i skålen till en stående elmixer med visptillbehör tills det är lätt och fluffigt. Tillsätt melass, ägg och vaniljextrakt och vispa tills allt är väl blandat. Tillsätt gradvis de torra ingredienserna och blanda tills en deg bildas. Slå in i plastfolie och kyl i 1 timme.
-
2Förvärm ugnen till 180 °C. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta till en tjocklek av cirka 5 mm. Skär ut stjärnformer med hjälp av en pepparkaksform. Lägg stjärnorna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 8–10 minuter, eller tills de är gyllenbruna. När de är gräddade, flytta över dem till ett galler.
-
3Till Crème Brûléen: Förvärm ugnen till 110 °C. Placera fyra Le Creuset minigrytor eller ramekiner i en fyrkantig Le Creuset bakform i rostfritt stål.
-
4Blanda vispgrädde, helmjölk, vaniljpasta, ingefärspulver, malen kanel och pepparkakskryddor i en gryta. Vispa för att blanda. Värm på medelvärme och rör om då och då tills det sjuder lätt. Undvik att koka. Ta bort från värmen och låt dra i 5 minuter.
-
5Vispa äggulorna och det gyllene sockret i en skål tills det är blekt och lätt tjockt. Häll gradvis ner den varma gräddblandningen i äggblandningen under ständig vispning för att förhindra att den separerar. Sikta blandningen genom en fin sil för att få en jämn konsistens. Fördela krämen jämnt mellan minigrytorna. Använd en brännare på eventuella bubblor på ytan.
-
6Häll varmt vatten i den fyrkantiga Le Creuset-bakformen i rostfritt stål tills det når halvvägs upp på formens kanter (detta skapar ett vattenbad för jämn gräddning). Grädda i 1 timme eller tills krämen har stelnat men fortfarande är lite mjuk i mitten. Ta ut grytorna ur vattenbadet och låt dem svalna till rumstemperatur.
-
7Kyl i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten. Strö ett tunt, jämnt lager socker över varje creme innan servering. Använd en brännare för att karamellisera sockret tills det är gyllenbrunt och krispigt. Servera med pepparkaksstjärnorna och njut!