
HUVUDINGREDIENSER
- Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Kvadratisk ugnsform 3-ply rostfritt stål
1 999,00 kr.
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 2 kg stora potatisar
- 1/2 svart vitlökshuvud
- 150 g ankfett
- 1 knippe salvia
- Salt och svartpeppar
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 160 °C.
-
2Tvätta och skala potatisen noggrant. Skiva dem tunt, ca ½ cm tjocka. En mandolinskärare fungerar bra här för att säkerställa jämna skivor. Smält ankfettet på låg värme i en liten kastrull. När det har smält, tillsätt svart vitlök och salvia och tillaga i ca 1-2 minuter tills vitlöken blir väldoftande. Ställ åt sidan för att dra.
-
3Smörj en fyrkantig 26 cm Le Creuset-bakform i rostfritt stål lätt med lite av ankfettet eller lägg bakplåtspapper i den. Lägg det avsvalnade ankfettet i en stor skål, ta bort salvia och pressa ut den svarta vitlöken ur skalet. Tillsätt de skivade potatisarna med salt och peppar och vänd runt.
-
4Börja med att lägga potatisarna i lager och lägg varje skiva lite över varandra. Häll eventuellt kvarvarande ankfett över, placera en annan bakform ovanpå som passar direkt på formen och tryck för att platta till. Grädda i 40 minuter eller tills en kniv glider lätt igenom.
-
5Ta ut potatisarna ur ugnen och låt dem svalna. Låt bakformen sitta kvar och placera burkar med mat eller något tungt på den för att tynga ner den. Kyl över natten. När de har stelnat, ta upp potatisarna från bakformen och skär upp i portioner. Stek dem i pannan tills de är gyllene och krispiga.
Du kan också använda ugnsgrillen på hela potatisstacken på bakplåten i 10 minuter tills den är krispig och gyllene. Du kan göra detta upp till 3 dagar före servering och steka eller grilla precis innan servering. Om du lägger en vikt på potatisarna under tillagningen och kylningen får du rena lager och en jämn tillagning.
