Bräserade korta revben

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Bräserade korta revben
Detta måste anses vara några av den bästa "hyggematen" som finns. På danska kallas korta revben tværreb, som är en köttbit som kommer från nötkreaturets undersida. I det här receptet tillagas köttet under flera timmar tills det är mört och läckert. Rätten är idealisk att servera till gäster, eftersom den kräver lite förberedelse och helt enkelt klarar sig själv under tillagningen. Du kan välja att servera maträtten direkt eller placera den i kylen över natten för att intensifiera smaken och mörheten. Det vill säga, att du enkelt kan laga maträtten i förväg och servera den dagen efter.
HUVUDINGREDIENSER
  • Nötkött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 6 bitar korta revben, med ben
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk peppar
  • 1 msk rapsolja
  • 1 lök, grovhackad
  • 2 stjälkar selleri, skurna i tärningar
  • 1 morot, skuren i tärningar
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 200 g torkade fikon
  • 4 dl fruktigt rött vin
  • 1 dl krossade tomater (på burk)
  • 2 lagerblad
  • 2 kanelstänger
  • 1 knippe färsk rosmarin
  • 2 dl kycklingfond, efter behov
  • Färsk persilja, finhackad, till servering
  • Apelsinskal, finhackat, till servering
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 140 °C
  • 2
    Krydda köttet med halva mängden salt och peppar. Värm buffégrytan till hög värme. Tillsätt olja. Fördela köttstyckena i grytan i ett lager. Stek dem tills de är mörkbruna och har bildat en bra skorpa på alla sidor. De ska stekas cirka 2-3 minuter på varje sida. Se till att inte vända dem för ofta eftersom det hindrar dem från att bilda skorpa och resultera i att de kokar i stället. Lägg upp köttet på en tallrik och ställ åt sidan
  • 3
    Sänk till medelhög värme och lägg i lök, selleri och morötter i buffégrytan. Stek grönsakerna i ca 5 minuter tills de är möra. Tillsätt vitlök, fikon och återstående salt och peppar. Stek i 1 minut
  • 4
    Tillsätt rödvinet och rör om ordentligt för att lossa det fastbrända på grytans botten. Låt det sjuda i cirka 5 minuter tills rödvinet har minskat till en fjärdedel
  • 5
    Tillsätt hackade tomater, lagerblad, kanel och rosmarin. Fördela köttstyckena i grytan och häll på kycklingfonden tills de nästan är täcka av den. Lägg på locket och ställ in i ugnen. Bräsera först i 1,5 timme, vänd köttstyckena och stek i ytterligare 1,5 timme
  • 6
    Ta upp köttet ur grytan och lägg på en tallrik. Sila såsen och häll tillbaka den i grytan. Lägg tillbaka köttstyckena i pannan, krydda med salt och peppar, och strö över apelsinskal och persilja
  • 7
    Du kan också välja att ställa grytan i kylen och servera rätten dagen efter. Då blir köttet ännu mörare. Skrapa av det kalla fettet från rätten, täck över och värm i ugnen i cirka 1 timme på 140 °C