HUVUDINGREDIENSER
- Kött
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
Pilgrimsmusslor:
- 8 pilgrimsmusslor
- Olivolja
- 1 msk smör
Panko-ströbröd:
- 50 g smält smör
- 2 citroner, skalade
- 50 g parmesan, riven
- 100 g Panko-ströbröd
Krämig citron-, parmesan- och örtsås:
- 600 ml grädde
- 100 g parmesanost
- 2 msk italiensk persilja, hackad
- Skalet från 1 citron
Till servering:
- Sparris
- Pancetta
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Ånga eller blanchera sparrisen tills den är mjuk och krispig. Krydda med lite salt och peppar. Ställ den åt sidan.
-
2Så här gör du såsen: Tillsätt grädden i en kastrull på medelvärme och sjud tills den reducerats till hälften eller tills den tjocknat. Vispa i parmesanosten, följt av citronskal, smaka av och ställ åt sidan för att svalna.
-
3För att göra pankosmulorna, lägg panko-ströbrödet tillsammans med det smälta smöret, citronskalet och parmesanosten i en skål och blanda ihop. Ställ den åt sidan.
-
4Så här gör du pilgrimsmusslorna: Klappa kammusslorna torra med hushållspapper. Krydda med salt och peppar. Smält smöret tillsammans med en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Bryn kammusslorna i ca 1–2 minuter per sida tills de är gyllenbruna. Överfyll inte pannan. Plocka upp dem och lägg dem åt sidan.
-
5Förvärm ugnen till 200 °C på grillinställningen. Linda pancetta runt 2 eller 3 blancherade sparrisar, lägg dem i en Le Creuset Heritage-form eller på en bakplåt och grädda i den varma ugnen i 7–8 minuter tills de är krispiga.
-
6Tillsätt persilja till den avsvalnade, reducerade grädden och blanda. Fördela grädden mellan de 4 Le Creuset-ramekinerna och lägg 2 stekta pilgrimsmusslor i varje ramekin. Strö över ströbrödsblandningen. Lägg dem på en bakplåt och grilla i ugnen i ca 2–4 minuter tills de är gyllenbruna. Håll koll på dem då de bränns snabbt.
-
7Servera sparrisen med pilgrimsmusslorna och njut av den som förrätt.
Serveras med flingor av parmesanost och ringlad med olivolja.