Panerade och grillade pilgrimsmusslor i en krämig citron-, parmesan- och örtsås

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Panerade och grillade pilgrimsmusslor i en krämig citron-, parmesan- och örtsås
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Pilgrimsmusslor:
  • 8 pilgrimsmusslor
  • Olivolja
  • 1 msk smör
Panko-ströbröd:
  • 50 g smält smör
  • 2 citroner, skalade
  • 50 g parmesan, riven
  • 100 g Panko-ströbröd
Krämig citron-, parmesan- och örtsås:
  • 600 ml grädde
  • 100 g parmesanost
  • 2 msk italiensk persilja, hackad
  • Skalet från 1 citron
Till servering:
  • Sparris
  • Pancetta
  • Salt och peppar
  • Gör så här

  • 1
    Ånga eller blanchera sparrisen tills den är mjuk och krispig. Krydda med lite salt och peppar. Ställ den åt sidan.
  • 2
    Så här gör du såsen: Tillsätt grädden i en kastrull på medelvärme och sjud tills den reducerats till hälften eller tills den tjocknat. Vispa i parmesanosten, följt av citronskal, smaka av och ställ åt sidan för att svalna.
  • 3
    För att göra pankosmulorna, lägg panko-ströbrödet tillsammans med det smälta smöret, citronskalet och parmesanosten i en skål och blanda ihop. Ställ den åt sidan.
  • 4
    Så här gör du pilgrimsmusslorna: Klappa kammusslorna torra med hushållspapper. Krydda med salt och peppar. Smält smöret tillsammans med en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Bryn kammusslorna i ca 1–2 minuter per sida tills de är gyllenbruna. Överfyll inte pannan. Plocka upp dem och lägg dem åt sidan.
  • 5
    Förvärm ugnen till 200 °C på grillinställningen. Linda pancetta runt 2 eller 3 blancherade sparrisar, lägg dem i en Le Creuset Heritage-form eller på en bakplåt och grädda i den varma ugnen i 7–8 minuter tills de är krispiga.
  • 6
    Tillsätt persilja till den avsvalnade, reducerade grädden och blanda. Fördela grädden mellan de 4 Le Creuset-ramekinerna och lägg 2 stekta pilgrimsmusslor i varje ramekin. Strö över ströbrödsblandningen. Lägg dem på en bakplåt och grilla i ugnen i ca 2–4 minuter tills de är gyllenbruna. Håll koll på dem då de bränns snabbt.
  • 7
    Servera sparrisen med pilgrimsmusslorna och njut av den som förrätt.
 
Serveras med flingor av parmesanost och ringlad med olivolja.
 
 
Le Creuset