
HUVUDINGREDIENSER
- Kött
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1,5 kg hel anka
- 1 tsk kanel
- ¼ tsk pepparkakskryddor (mixed spice)
- ½ tsk malen ingefära
- ½ tsk malen muskotnöt
- 1 tesked fint salt
- ¼ tsk vitlökspulver
- ½ tsk malda gröna pepparkorn
- 400 g fikon
- 6 schalottenlökar, halverade på längden
Honungsrostad palsternacka:
- 550 g palsternackor, halverade på längden
- 2 msk honung
- 50 g smält smör
- Salt
Palsternackspuré:
- 4 palsternackor, skalade och hackade
- 200 ml mjölk
- En kvist salvia
- Salt
- 50 ml olivolja
Sås:
- 500 ml oxbuljong
- 100 g frysta surkörsbär
- Ett litet knippe timjan
- 50 g kallt smör, tärnat
- Salt och svartpeppar
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 180 °C.
-
2Blanda kanel, mixed spice, malen ingefära, muskot, salt, vitlökspulver och malda grönpepparkorn i en liten skål. Gnid in kryddblandningen generöst över hela ankan och ringla över olivolja.
-
3Lägg ankan i en oval Le Creuset-gryta på 31 cm. Strö de halverade schalottenlökarna och fikonen runt ankan och ringla över lite mer olivolja.
-
4Rosta i ugnen i 1 timme och 30 minuter. Ös ankan under tillagningen ett par gånger för att hålla den fuktig. Efter 1 timme och 30 minuter kontrollerar du innertemperaturen med ett kötttermometer. Den ska vara 82 °C. Om inte, stek ytterligare, om skinnet blir för brunt och sprött, täck med lock tills det är helt genomstekt och mört.
-
5Tillagning av honungsrostad palsternacka: Lägg de halverade palsternackorna i en form och ringla över honung och smält smör. Krydda med en nypa salt. Stek i ugnen (vid samma temperatur som andra) i ca 30-40 minuter, eller tills de är gyllene och mjuka, och vänd dem halvvägs för att få en jämn stekning.
-
6Medan ankan och palsternackorna steks, förbered purén. Tillsätt de hackade palsternackorna, mjölken och salvia i en medelstor kastrull och låt koka på medelvärme i ca 15–20 minuter tills de är mjuka.
-
7Låt palsternackorna rinna av, släng salvian och spara lite av mjölken för att blanda i purén om det behövs. Mixa tills allt är slätt. Med mixern igång, tillsätt olivoljan. Krydda efter smak och ställ åt sidan.
-
8Tillagning av såsen: häll köttbuljong i en medelstor gryta och låt sjuda. Reducera till hälften tills det tjocknat något. Tillsätt de frysta sura körsbären och några kvistar timjan. Låt sjuda upp och koka i cirka 10-15 minuter så att smakerna blandas. När körsbären har mjuknat, ta bort timjanen. Ta bort från värmen och vispa i det kalla, tärnade smöret för att skapa en fyllig och sammetslen konsistens. Smaka av med salt och peppar.
-
9När ankan är klar, låt den vila i 10 minuter innan den skärs upp. Servera ankan med rostad schalottenlök och fikon, krämig palsternackspuré, honungsrostad palsternacka och häll körsbärssås över.
Garnera med friterad salvia och örtolja.
"Mixed spice" är en blandning av kryddor som finns på stormarknader. Den innehåller kanel, muskotnöt, kryddpeppar, kryddnejlika, ingefära, koriander (frön) och muskotblomma.
