Långstekt lamm Kleftiko

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Långstekt lamm Kleftiko
Kleftiko är en grekisk rätt med lammkött som ska koka sakta och länge. Här är det perfekt att använda en oval ugnsform på ca 3 l från Le Creuset. Börja dagen med att tillaga rätten så blir du belönad med kött som är så mört att det nästan smälter i munnen till kvällsmat. Använd gärna rikligt med färska örter, men var lite försiktig med timjan. Lägg eventuellt undan lite örter till potatisen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Lamm
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 lammstek (ca 1,5 kg)
  • ca 10 vitlöksklyftor, du kan använda färre eller så många som 15
  • 3 morötter
  • 1 lök
  • 1 palsternacka
  • 1 citron
  • 2–3 dl rödvin
  • rosmarin
  • timjan
  • oregano
  • persilja
  • salt och peppar
  • Gör så här

  • 1
    Skär hälften av vitlöksklyftorna på längden. Stick hål i lammsteken med en spetsig kniv och tryck in vitlöken i hålen.
  • 2
    Smörj in steken i olja och gnid in rikligt med salt och peppar.
  • 3
    Skala morot, lök och palsternacka, skär dem i grova bitar och lägg dem i ugnsformen.
  • 4
    Skär citronen i klyftor och lägg dem tillsammans med hälften av den återstående vitlöken och hälften av örterna i ugnsformen.
  • 5
    Lägg lammsteken ovanpå grönsakerna och strö över resten av vitlöken och örterna. Häll i rödvinet.
  • 6
    Sätt på locket på ugnsformen och ställ in den i förvärmd ugn på 120 grader. Stektiden är 5-6 timmar. Köttets temperatur bör vara minst 75 grader.
  • 7
    Servera med lättkokt potatis som har vänts med smör och örter i stekpannan, en grekisk sallad med oliver och feta, tzatziki samt ett gott bröd med spröd skorpa.