Klassisk tarte tatin

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Klassisk tarte tatin
Tarte tatin går tillbaka till 1880-talet, när de två franska systrarna Stéphanie och Caroline Tatin, skapade desserten och gjorde den känd i hela Frankrike. Idag är det fortfarande en av de mest populära franska desserterna på menyn. Som hemmakock kan du enkelt pröva att laga denna franska efterrätt eftersom den inte kräver mycket teknik. Här får du receptet på en klassisk tarte tatin med karamelliserade äpplen och krispig deg.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 120 g vetemjöl
  • 50 g socker
  • 1 knivsudd salt
  • 115 g smör, kylt och skuret i tärningar
  • 1 äggula
  • 1-2 msk kallt vatten
Fyllning:
  • 200 g socker
  • 0,75 dl äppeljuice, gärna ofiltrerad
  • Saften av 1 pressad citron
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 115 g smör
  • 4-6 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i klyftor
  • Vispgrädde, vispad till tjock grädde
  • Gör så här

  • 1
    Lägg mjöl, socker och salt i en matberedare och tillsätt smöret lite eftersom medan maskinen går. Rör tills blandningen liknar grovt mjöl. Vispa äggula och 1 msk kallt vatten tillsammans i en skål och häll i mjölblandningen. Blanda tills degen går ihop och du kan forma klumpar. Om degen är för torr för att hålla ihop, tillsätt lite mer kallt vatten
  • 2
    Strö lite mjöl på bordet och rulla ut degen i en cirkel med en diameter på 28 cm. Lägg den på ett fat eller en bakplåt och täck med plastfilm. Ställ in den i kylskåpet i minst 1 timme
  • 3
    Värm ugnen till 220 °C
  • 4
    Använd en tarte tatin-pajform för att göra fyllningen. Lägg socker, äppeljuice, citronsaft och vaniljextrakt i formen och koka upp blandningen på hög värme. Rör hela tiden tills sockret är smält. Låt sedan koka utan att röra tills karamellen har en mörk bärnstensfärg. Ta bort formen från värmen och rör i smöret lite åt gången tills allt är tillsatt och karamellblandningen är jämn
  • 5
    Lägg äpplena i formen ovanpå karamellen med den runda sidan nedåt. Placera dem så snyggt som möjligt, eftersom de bildar översidan av kakan. Placera formen på spisen igen och koka äpplena på låg värme i 10-15 minuter tills en brun, bubblande juice bildas vid kanten av formen
  • 6
    Ta av formen från spisen och lägg den runda degen över äpplen. Använd en sked för att sticka ner kanterna på degen i formen och in under äpplena. Grädda kakan i ugnen tills den är gyllene, cirka 10-15 minuter
  • 7
    Ställ kakan på ett avkylningsställ och låt svalna i cirka 15 minuter. Lossa kakan genom att låta en tunn kniv glida runt formens kant. Placera det önskade serveringsfatet ovanpå kakan. Håll formen och skålen tätt ihop och vänd dem snabbt så att kakan faller på fatet. Om det finns några äpplen kvar i formen, kan du försiktigt lossa dem och placera dem på kakan
  • 8
    Servera kakan varm med vispgrädde