Världens enklaste grytbröd

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Världens enklaste grytbröd
Världens enklaste grytbröd har inte fått sitt namn utan anledning. Det innehåller få ingredienser och behöver inte knådas, så du slipper klistriga fingrar. Brödet gräddas hårt så att det får en frasig skorpa samtidigt som det håller sig saftigt och luftigt inuti. Receptet är utarbetat i samband med Grødgrisen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 600 ml vatten
  • 10 g jäst
  • 1 tsk honung
  • 450 g vetemjöl
  • 200 g fullkornsmjöl
  • 1 msk grovt salt
  • Gör så här

  • 1
    Mät upp vatten, jäst och honung i en skål, och rör om tills jäst och honung har lösts upp i vattnet.
  • 2
    Tillsätt vetemjöl och fullkornsmjöl och slutligen saltet.
  • 3
    Blanda samman degen ordentligt.
  • 4
    Täck över degen och låt den jäsa i kylen över natten (10-12 timmar).
  • 5
    Sätt en gjutjärnsgryta i ugnen och värm upp den till 250˚ grader med varmluft.
  • 6
    När ugnen och grytan är tillräckligt varma, ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen innan du lägger i degen.
  • 7
    Ställ in grytan med lock på i ugnen och grädda brödet i 30 minuter. Sänk därefter värmen till 225˚ grader, och grädda färdigt brödet i ytterligare 10-15 minuter utan lock.
  • 8
    Ta ut brödet när det är färdigt och mörkt gyllenbrunt. Vänd därefter ut brödet på ett galler och låt det svalna innan du skär upp det.