Grytstekt kyckling med purjolök, lök och örter

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Grytstekt kyckling med purjolök, lök och örter
Testa vår grytstekta kyckling med purjolök, lök och örter. Om du inte väntar gäster får du mat i frysen för flera dagar – särskilt om du också lagar soppa på skrovet efteråt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fågel
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 ekologisk eller frigående kyckling
  • salt och peppar
  • 1 ekologisk citron
  • 1 kvist rosmarin
  • 50 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 3 lökar, skurna i fjärdedelar
  • 2 purjolökar, skivade i 3 cm bitar
  • 1 kvist timjan
  • 1 hel vitlök, i halvor
  • 1 glas vitt vin
  • 1 dl vatten
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 180 °C.
  • 2
    Krydda kycklingen generöst med salt och peppar, både in- och utvändigt. Nagga citronen med en örtkniv eller liknande. Stoppa in citronen i kycklingen tillsammans med rosmarin och bind sedan ihop kycklingen med steksnöre.
  • 3
    Smält smöret i grytan tillsammans med olivoljan och bryn kycklingen på alla sidor. Ta upp kycklingen ur grytan och slå bort fettet.
  • 4
    Lägg tillbaka kycklingen i grytan och lägg i lök, purjolök, timjan och vitlök runt omkring kycklingen.
  • 5
    Tillsätt vitt vin och vatten och sätt in kycklingen i ugnen i 75 minuter. Stick ett hål i kycklinglåret med en köttnål: om köttsaften är klar, är kycklingen klar.
  • 6
    Servera med färskpotatis, sparris eller vad du föredrar i grönsaksväg.
 
Tips
Använd hela kycklingen! Gör en god hönsbuljong av kycklingskrovet. Finns det kvar kycklingkött på skrovet kan det t.ex. användas till en läcker pastarätt eller kycklingsallad.
 
 
Le Creuset