Tarte Tatin med nektariner

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Tarte Tatin med nektariner
Den klassiska Tarte Tatin bakad med färska nektariner är perfekt till eftermiddagskaffet eller som dessert.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 150 g socker
  • 150 g smör
  • 3-4 nektariner
  • 450 g smördeg
  • Gör så här

  • 1
    Halvera nektarinerna och ta bort kärnorna. Lägg en halv nektarin åt sidan och skär resten i fjärdedelar.
  • 2
    Lägg sockret i en Tarte Tatin-form. Alternativt kan du använda en stekpanna som tål ugnsvärme.
  • 3
    Smält sockret tills det börjar karamelliseras och tillsätt smöret. Låt det sjuda tills konsistensen blir som kola.
  • 4
    Lägg den halva nektarinen mitt i pajformen med snittytan uppåt. Fördela resten av nektarinerna runtom, lägg dem tätt ihop. De får gärna överlappa varandra något.
  • 5
    Låt nektarinerna sjuda tills de har absorberat lite av kolan. Ta av pajformen från värmen.
  • 6
    Sätt ugnen på 200° C.
  • 7
    Kavla ut smördegen till ett lock som är något större än pajformen.
  • 8
    Lägg degen över pajformen och tryck ned kanterna väl kring nektarinerna.
  • 9
    Grädda pajen i 25-30 minuter tills bottnen är gyllenbrun och spröd.
  • 10
    Låt pajen svalna i 10-15 minuter och vänd sedan upp den på ett fat. Om du vill servera pajen i pajformen, torka av formen och lägg sedan tillbaka pajen i formen.