Tranbär- och enbärsglaserad lax

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Tranbär- och enbärsglaserad lax
Denna glaserade lax är enkel men imponerande och ger ett otroligt smakrikt tillskott på bordet. Serveras utmärkt tillsammans med smörstekt purjolök eller någon annan grönsak.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Till glaseringen:
  • 155 g tranbärsgelé
  • 125 ml (ca 8 matskedar) honung
  • 10 enbär, krossade
  • En kvist rosmarin
  • 115 g inlagda rödbetor, sköljda
  • Salt efter smak
Till laxen:
  • 900 g laxsida
  • Babypurjolök, till servering
  • Små ärtor, till servering
För den champagneinspirerade grädden:
  • 375 ml mousserande vin
  • 10 g färsk timjan, knippe
  • 250 ml färsk grädde
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 15 g smör, kallt
  • 15 ml olivolja
  • Havssalt och nymalen svartpeppar efter smak
  • Gör så här

  • 1
    Till glaseringen hackar du rödbetorna grovt och lägger alla ingredienser till glaseringen i en Le Creuset 18 cm gryta på medellåg värme. Låt sjuda under omrörning i 15 minuter tills det börjar tjockna till en sirapsliknande konsistens. Smaka av och ställ åt sidan.
  • 2
    Hetta upp en Le Creuset 26 cm sautépanna med olivolja och sautera den hackade schalottenlöken på låg värme tills den är genomskinlig och söt. Skruva upp värmen något och tillsätt mousserande vin och timjan. Reducera vinet och schalottenlöken på medelvärme tills ca 100 ml återstår. Tillsätt grädden och vispa hela tiden för att förhindra att grädden separerar. Vispa i smöret och smaka av.
  • 3
    Värm ugnens grillfunktion till 220 °C.
  • 4
    Lägg laxen i en Le Creuset 33 cm gjutjärnsform och pensla rikligt med tranbärs- och rödbetsglasyr under tillagningen. Placera laxen i övre delen av ugnen och stek i 15-20 minuter, glasera den igen efter 10 minuter.
  • 5
    Ta ut ur ugnen och servera med smörstekt purjolök, blancherade ärtor och champagneinspirerad grädde. Eventuella rester kan förvaras i kylen och serveras med en fräsch sallad dagen därpå.