Ingefära och pärondessert med kanel

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Ingefära och pärondessert med kanel
Denna dessert är ett utmärkt alternativ till den traditionella jultårtan, gjord på pocherade päron, varma kryddor och en rejäl dos färsk ingefära.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Till de pocherade päronen:
  • 8 medelstora päron, undermogna, med skaft, skalade
  • 330 g rörsocker
  • 1,5 l vatten
  • 1 kanelstång
  • 1 vaniljstång, skrapa ur fröna och lägg stången åt sidan
  • 5 cm färsk ingefära skuren i hälften
  • 1 citron
Till kakan:
  • 12 stora ägg
  • 330 g socker
  • 360 g mandelmjöl
  • 400 ml yoghurt
  • 2 tsk bakpulver
  • 70 g majsmjöl
  • 2 tsk mald kanel
  • 2 tsk mald ingefära
  • Frön från 1 vaniljstång
Till servering:
  • Florsocker att strö över
  • Färsk vaniljsås till servering
  • Gör så här

  • 1
    Ta bort kärnorna från päronen med hjälp av en melonskopa eller en liten vass kniv. Lägg dem i en skål med vatten med saften av en halv citron medan du förbereder pocheringsvätskan - detta förhindrar att päronen missfärgas.
  • 2
    Häll vatten, socker, ingefära, kanelstång, resterande citron och vanilj i en Le Creuset 24 cm djup gryta och ställ på medelvärme. Koka upp och låt sedan sjuda. Sänk ner päronen helt i vätskan och pochera i 20 minuter. Ta ut och lägg dem omedelbart i iskallt citronvatten för att stoppa tillagningen och förhindra missfärgning.
  • 3
    Värm ugnen till 180 °C.
  • 4
    Smörj en Le Creuset 32 cm Heritage rektangulär ugnsform och ställ åt sidan.
  • 5
    Vispa ägg, vaniljfrön och socker i en stor skål tills allt är väl blandat.
  • 6
    Sikta ner majsmjöl, kryddor, bakpulver och mandelmjöl och se till att det inte finns några klumpar. Vispa de torra ingredienserna tills de är väl blandade. Blanda yoghurt med ägg och socker och blanda sedan de torra ingredienserna med de blöta ingredienserna tills allt är väl blandat.
  • 7
    Fördela de pocherade päronen i den rektangulära blöta, häll smeten över päronen och grädda i 1 timme och 10 minuter, testa med en sticka, smeten ska inte fastna på stickan.
  • 8
    Ta ut ur ugnen och låt svalna. Strö över florsocker och servera varm med grädde.
  • 9
    Valfritt: Minska pocheringsvätskan med 3⁄4 för att servera till efterrätten.