Risotto med hummer och krabba

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Risotto med hummer och krabba
Njut av en överdådig skaldjursrisotto med bitar av söt hummer och kungskrabba. Hummern och krabban kokas först med skal i vatten med vitt vin och fänkål för att skapa en aromatisk skaldjursbuljong som används till den enkla och eleganta risotton. Saftiga tomater, färska örter och bitar av skaldjur tillsätts till risotton för att skapa en läcker sommarrätt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Skaldjur och skaldjursbuljong:
  • 30 g smör
  • 2 schalottenlökar, halverade
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål, skuren i fyra delar
  • 2 morötter, delade på mitten
  • Salt
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 1 liter vatten
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2 hela humrar, cirka 680 g styck
  • 1 kg kungskrabba
Risotto:
  • Olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • Salt
  • 1 riven eller finhackad stor vitlöksklyfta
  • 360 g Arborio-ris
  • 240 ml torrt vitt vin, till exempel Chardonnay
  • 1 liter skaldjursbuljong, plus mer efter behov
  • 150 g körsbärstomater, halverade
  • 30 g smör (osaltat)
  • 4 matskedar färska örter (t.ex. dill, fänkålsdill, basilika), finhackade
  • 680 g kokt krabb- och hummerkött, grovhackat
  • 50 g riven parmesanost
  • Gör så här

  • 1
    Till skaldjuren och skaldjursbuljongen: Värm smöret i en gryta på medelvärme. Låt smöret smälta, tillsätt sedan schalottenlöken, vitlöken, fänkålen och morötterna, samt en stor nypa salt. Fräs tills det börjar bli brunt och karamellisera, cirka 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och koka i 30 sekunder. Tillsätt vatten och vitt vin i pannan och vänta tills det sjuder.
  • 2
    Lägg de två hela humrarna och krabbenen ovanpå grönsakerna i grytan. Täck över och låt sjuda tills hummern och krabban är genomkokt och köttet är fast, cirka 12 minuter. Ta upp skaldjuren ur grytan och låt dem svalna. Sila skaldjursbuljongen i en annan kastrull och håll varm på låg värme. När skaldjuren är tillräckligt svala att hantera, ta ur köttet från skalen.
  • 3
    Till risotton: Tillsätt tillräckligt med olivolja för att lätt täcka botten av en buffégryta. Värm buffégrytan på medelvärme. När grytan är varm, tillsätt löken i pannan tillsammans med en nypa salt. Sautera, rör om ibland, tills löken är mjuk och genomskinlig, ca. 5 minuter.
  • 4
    Tillsätt vitlök och stek tills det doftar, cirka 30 sekunder. Tillsätt ris och rör om så att det blandas med oljan. Bred ut och rosta riskornen i buffégrytan tills de luktar nötigt, cirka 30 sekunder. Häll vinet i pannan och rör om kontinuerligt tills det har absorberats.
  • 5
    Tillsätt en slev (ca 240 ml) skaldjursbuljong i taget och rör om hela tiden. Fortsätt koka risotton, tillsätt buljong efter behov, i cirka 20 minuter, tills riset är al dente. Tillsätt 120 ml extra buljong samt tomater, smör, färska örter, kokta skaldjur och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.