Cacio e Pepe-inspirerade fyllda conchiglien

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Cacio e Pepe-inspirerade fyllda conchiglien
Fylld pasta inspirerad av den klassiska romerska pastarätten cacio e pepe, som kombinerar pecorino romano-ost och svartpeppar i en silkeslen, tjock gräddsås. I denna version fylls stora pastaskal med ricottafyllning och läggs i gräddsås som blir mer fyllig när den bakas i en rektangulär Heritage-gryta. En utsökt, enkel och dekadent middagsrätt, serverad direkt från ugnen till bordet med en fräsch grönsallad.
HUVUDINGREDIENSER
  • Pasta
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 340 g paket med pasta av sorten conchiglie
  • 60 g osaltat smör, smält
  • 480 ml vispgrädde, rumstemperatur
  • 1 matsked vanligt mjöl
  • 150 g riven Pecorino-Romano
  • 4 teskedar malen svartpeppar
  • Salt
  • 450 g ricotta
  • 1 ägg
  • 100 g riven mozzarella med reducerad fetthalt
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 200 °C.
  • 2
    Koka conchiglien i en djup gryta med kokande vatten tills de är lätt al dente, ca 8-10 minuter. Häll av och skölj pastan under kallt vatten för att snabbt kyla ner den. Skaka den torr och ställ åt sidan.
  • 3
    Medan pastan kokar, blanda ihop smör, grädde, mjöl, 60 g pecorino romano och 1 tsk svartpeppar. Krydda med salt och rör om tills du har en jämn blandning. Häll cirka 2/3 av gräddblandningen i botten av en stor ugnssäker form med lock och ställ åt sidan.
  • 4
    Lägg 90 g pecorino romano, 2 tsk svartpeppar, ricotta, ägg och 50 g mozzarella i en stor bunke. Krydda med en stor nypa salt och rör ihop.
  • 5
    Lägg ricottablandningen i en spritspåse (eller en plastpåse med ett avklippt hörn). Fyll försiktigt pastaskalen med ricottablandningen. Du kan också använda en sked för att fylla skalen. Lägg de fyllda pastaskalen i gräddblandningen i formen och häll resterande gräddblandning över skalen. Sätt på locket på formen och placera den i en förvärmd ugn. Grädda i 10 minuter.
  • 6
    Ta ut formen ur ugnen och ta försiktigt bort locket. Toppa skalen med resterande 30 g pecorino romano, 1 tsk svartpeppar och 50 g mozzarella. Ställ tillbaka formen i ugnen utan lock och grädda i 20–25 minuter, tills pastaskalen precis börjar bli gyllenbruna och krispiga på ovansidan. Ta ut rätten ur ugnen och låt den svalna något innan servering.