
Kombinera mörk choklad och rött vin för att skapa en lyxig och utsökt pot de crème. För att uppnå en silkeslen konsistens måste äggulorna långsamt vispas med varm grädde och gräddas i ramekins i ett vattenbad, där värmen fördelas försiktigt och jämnt. Denna dekadenta dessert är det perfekta slutet på din nästa middagsbjudning. Pot de crème kan göras upp till två dagar i förväg, så allt du behöver göra efter middagen är att toppa dem med vispad grädde och njuta av stunden.
HUVUDINGREDIENSER
- Choklad
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 120 ml torrt rött vin (t.ex. Cabernet Sauvignon)
- 360 ml vispgrädde
- 120 ml helmjölk
- 140 g mörk choklad, hackad, plus extra till garnering
- ½ tesked vaniljextrakt
- 1/8 tesked salt
- 6 stora äggulor
- 65 g socker
- Vispgrädde
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 160 °C. Koka upp vattnet i en vattenkokare eller kastrull och sänk värmen till låg för att hålla det varmt.
-
2Häll rödvin, grädde och mjölk i en tung, medelstor kastrull och låt sjuda på medelvärme. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Vispa tills det smälter och blir slätt. Tillsätt vanilj och salt och vispa ihop allt.
-
3Vispa ihop äggulorna och sockret i en stor bunke. Vispa i den varma chokladblandningen lite i taget tills allt är helt blandat. Sila blandningen i en annan skål. Låt svalna i 10 minuter och ta bort eventuell skum från ytan. Fördela försiktigt blandningen i 6 minigrytor eller ramekiner. Placera ramekinerna i en djup ugnsform. Häll försiktigt varmt vatten i ugnsformen så att det täcker 3/4 av ramekinernas höjd. Se till att inget vatten når cremen.
-
4Placera ugnsformen i en förvärmd ugn och grädda cremen i cirka 40 minuter, tills den är fast men mitten fortfarande kan röra sig lite om du skakar den försiktigt. Ta ut ramekinerna/minigrytorna ur vattenbadet och låt dem svalna i cirka 3 timmar. Täck över och förvara i kylskåp tills det är dags att servera (kan förberedas upp till 2 dagar i förväg).
-
5Garnera varje ramekin/minigryta med en sked vispad grädde och toppa med riven mörk choklad vid servering.