Bräserade short ribs med svamp, vitlök och örter

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Bräserade short ribs med svamp, vitlök och örter
Välsmakande umami-pulver av karljohanssvamp är hemligheten bakom dessa lyxiga short ribs, en sofistikerad förrätt som garanterat kommer att imponera men som är enkel att förbereda i förväg. Short ribs bräseras i rödvin och fond tills de är möra. Toppa med en läcker blandning av sauterade svampar och vitlök före servering. Serveras med potatismos, polenta eller till och med gnocchi som suger upp varje droppe av karljohanssåsen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Short ribs:
  • 1,4 kg Short ribs
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 2 matskedar malen karljohanssvamp
  • Vanligt mjöl
  • Olivolja
  • 1 lök, tärnad
  • 6 skalade och skivade vitlöksklyftor
  • 360 ml torrt rött vin
  • 240 ml köttbuljong
  • 1 matsked tomatpuré
  • 1 knippe örter (persilja, timjan och lagerblad)
Svamp med vitlök och örter:
  • 30 g smör (osaltat)
  • 225 g champinjoner, skurna i fjärdedelar
  • 225 g skivade shiitakesvampar
  • 225 g ostronskivling
  • 15 g persiljeblad, hackade
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 160 ˚C. Krydda short ribsen med salt, peppar och den malna svampen. Strö mjöl över köttet så att det täcks och skaka bort överflödigt mjöl.
  • 2
    Häll tillräckligt med olivolja i pannan för att täcka hela botten. Värm en emaljerad gjutjärnsgryta på låg- till medelvärme. Värm oljan tills den har fina bubblor men inte ryker. Tillsätt 3-4 short ribs i grytan och bryn på alla sidor. Ta upp dem ur grytan och lägg dem åt sidan på en tallrik. Tillsätt mer olja i buffégrytan om det behövs och upprepa brynningsprocessen med de återstående short ribs.
  • 3
    Sänk värmen till medellåg. Tillsätt löken i grytan och stek i 5 minuter tills den börjar bli brun och karamellisera. Tillsätt hälften av vitlöken och fräs i cirka 30 sekunder, tills den börjar dofta. Häll i vinet och låt sjuda i cirka 5 minuter för att reduceras till hälften.
  • 4
    Tillsätt buljongen, tomatpurén och knippen med örter och rör om. Lägg tillbaka short ribsen och eventuell buljong i grytan med såsen. Sätt på locket och placera grytan i en förvärmd ugn. Koka i cirka 2 till 2,5 timmar, tills köttet är mört och börjar lossna från benet. Ta bort locket under de sista 30 minuterna av tillagningen så att såsen kan reducera något.
  • 5
    Under tiden, värm en stekpanna på medelvärme. Tillsätt smöret i pannan och låt det smälta. Tillsätt all svamp i pannan och stek under försiktig omrörning i cirka 10 minuter tills den fått färg. Krydda med salt, tillsätt resterande vitlök och stek i ytterligare 1 minut. Tillsätt persilja i pannan och vänd runt tills allt har rörts ihop. Lägg svamparna åt sidan, täckta med lock för att hålla dem varma.
  • 6
    Ta ut dina short ribs ur ugnen och krydda såsen med extra salt och peppar om du tycker att den saknar något. Toppa dina short ribs med svamp och sås och servera.