
HUVUDINGREDIENSER
- Kyckling
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 2 kg hel kyckling
- 2 tsk salt
- ½ tsk nymalen peppar
- 1 knippe timjan
- 1 knippe salvia
- 2 citroner, halverade
- 1 apelsin, halverad
- 60 g klarat smör eller ghee
- 1 lök, skivad
- 2 stjälkar selleri, stora skivor
- 2 morötter, stora skivor
- 180 ml mousserande vin
- Extra salt och peppar efter smak
-
Gör så här
-
1Klappa kycklingen torr inifrån och ut och krydda den sedan generöst med 1 ½ tesked salt och peppar. Fyll kycklingen med 1 citron och en halv apelsin. Pressa saften från de återstående citronerna och apelsinerna och ställ dem sedan åt sidan. Lägg en halv knippe timjan och salvia i kycklingen. Använd snöre, knyt ihop benen och placera vingarna bakom bröstet så att det tillagas jämnt.
-
2Värm ugnen till 200 °C. I en rund Le Creuset Signature-gryta på 24 cm, värm 1 msk smör. Tillsätt lök, selleri och morötter tillsammans med ½ tesked salt. Fräs tills grönsakerna börjar mjukna, ca. 5-6 minuter. Häll mousserande vin och citronsaft i pannan. Lägg kycklingen ovanpå grönsakerna och sätt in i ugnen.
-
3Rosta i 15-20 minuter tills kycklingen börjar få färg. Sänk värmen till 175 grader och fortsätt tillaga i ca. 1⁄2 timme, medan du häller smör över kycklingen var 15:e till 20:e minut. Kontrollera temperaturen på kycklingen med en köttermometer. Kycklingen är färdig när den är minst 74 grader vid testning mellan låret och nedre bröstet.
-
4Låt kycklingen vila i 15-20 minuter innan den skivas och serveras. Servera kycklingen med såsen och garnera med resterande örter.
För att få ett gyllene, krispigt skinn kan du höja ugnstemperaturen under de sista 10-15 minuterna av tillagningen.
