Kyckling bräserad i mousserande vin med örter

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 2 timmar Under 2 timmar
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Kyckling bräserad i mousserande vin med örter
HUVUDINGREDIENSER
  • Kyckling
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2 kg hel kyckling
  • 2 tsk salt
  • ½ tsk nymalen peppar
  • 1 knippe timjan
  • 1 knippe salvia
  • 2 citroner, halverade
  • 1 apelsin, halverad
  • 60 g klarat smör eller ghee
  • 1 lök, skivad
  • 2 stjälkar selleri, stora skivor
  • 2 morötter, stora skivor
  • 180 ml mousserande vin
  • Extra salt och peppar efter smak
  • Gör så här

  • 1
    Klappa kycklingen torr inifrån och ut och krydda den sedan generöst med 1 ½ tesked salt och peppar. Fyll kycklingen med 1 citron och en halv apelsin. Pressa saften från de återstående citronerna och apelsinerna och ställ dem sedan åt sidan. Lägg en halv knippe timjan och salvia i kycklingen. Använd snöre, knyt ihop benen och placera vingarna bakom bröstet så att det tillagas jämnt.
  • 2
    Värm ugnen till 200 °C. I en rund Le Creuset Signature-gryta på 24 cm, värm 1 msk smör. Tillsätt lök, selleri och morötter tillsammans med ½ tesked salt. Fräs tills grönsakerna börjar mjukna, ca. 5-6 minuter. Häll mousserande vin och citronsaft i pannan. Lägg kycklingen ovanpå grönsakerna och sätt in i ugnen.
  • 3
    Rosta i 15-20 minuter tills kycklingen börjar få färg. Sänk värmen till 175 grader och fortsätt tillaga i ca. 1⁄2 timme, medan du häller smör över kycklingen var 15:e till 20:e minut. Kontrollera temperaturen på kycklingen med en köttermometer. Kycklingen är färdig när den är minst 74 grader vid testning mellan låret och nedre bröstet.
  • 4
    Låt kycklingen vila i 15-20 minuter innan den skivas och serveras. Servera kycklingen med såsen och garnera med resterande örter.
 
För att få ett gyllene, krispigt skinn kan du höja ugnstemperaturen under de sista 10-15 minuterna av tillagningen.
 
 
Le Creuset