
HUVUDINGREDIENSER
- Grönsaker
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1 msk smör för att tillaga rätten
- 1,3 kg potatis
- 3 tsk salt, delat
- 1 msk olivolja
- 1 msk tryffelolja, plus mer för att ringla över
- 2 gula lökar, skivade
- 120 ml kycklingbuljong
- 360 ml vispgrädde
- 1 knippe timjan, spara några kvistar till garnering
- 2 lagerblad
- 150 g riven Gruyèreost
- 60 g crème fraîche
- Salt och peppar efter smak
- Hackad gräslök och timjanblad till garnering
- Flingat havssalt till avslutning
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200 °C. och smörj en Le Creuset buffégryta på 22 cm med smör eller matlagningsspray. Skär potatisen i 0,5 cm tjocka skivor med en vass kniv eller en mandolin. Lägg potatisskivorna i lätt överlappande cirklar i botten av den grunda formen och tillsätt 1⁄4 tesked salt i varje lager innan du börjar med nästa lager.
-
2Tillsätt olivolja och tryffelolja på medelvärme i en medelstor gryta. Tillsätt lök och 1 tsk salt och koka tills den är gyllenbrun och karamelliserad, cirka 15 minuter. 20-30 minuter. Ställ åt sidan.
-
3Tillsätt kycklingbuljong för att deglasera pannan, tillsätt sedan grädde, timjan och lagerblad. Låt blandningen sjuda upp och koka tills den tjocknat något, ca. 5-6 minuter. Ta bort timjan och lagerblad och rör i 100 g Gruyèreost under omrörning tills den är helt smält.
-
4Ta av blandningen från värmen och låt den svalna något. Rör ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
-
5Häll gräddblandningen över potatisen och strö resterande 50 g Gruyèreost över. Smaka av med salt och peppar och arrangera den karamelliserade löken jämnt ovanpå. Grädda tills de är gyllenbruna ovanpå och mjuka i mitten när de sticks igenom med en kniv, cirka 15 minuter. 45 minuter till en timme.
-
6Låt gratängen svalna i ca 15 minuter innan servering. Garnera med timjanblad, gräslök och flingat havssalt och ringla över extra tryffelolja för extra smak.
För att ge extra smak kan du använda en blandning av tryffelolja och lite tryffelsalt till garnering.
