Tartiflette

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Tartiflette
Tartiflette är en klassisk potatisrätt med reblochonost från Savoie-regionen i Frankrike.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 25 g smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kg palsternackor
  • 300 g potatis
  • 300 g bacon
  • 1 lök
  • 1 dl vitt vin
  • 3,5 dl grädde
  • Salt och peppar
  • 300 g Reblochon
  • 50 g riven Comté
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 200° C.
  • 2
    Skiva palsternackor och potatis och blanchera dem i kokande vatten i 3-4 minuter. Häll av vattnet.
  • 3
    Tärna baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Ställ det åt sidan. Finhacka lök och vitlök och fräs i smör i en stekpanna tills löken är genomskinlig.
  • 4
    Tillsätt vitt vin och krydda med salt och peppar. Koka ihop några minuter och tillsätt sedan grädden.
  • 5
    Smörj en ugnsfast form med smör. Lägg palsternacka och potatis i botten, lägg sedan på bacon, lökblandning och Reblochon. Avsluta med riven Comté.
  • 6
    Ställ formen i ugnen i ca 30 min. Tartifletten är klar när den har fått en bubblande, gyllenbrun och spröd yta.