Panettone

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Panettone
Detta traditionella italienska recept är fullpackat av julkänsla och mys. Det mjuka brödet är fyllt med torkad frukt och citrustoner, och har en söt mandelskorpa. Det är perfekt att servera till familj och vänner med en mugg glögg. Det är en fördel att använda en köksmaskin när man gör det här brödet.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 120 g russin
  • 1,5 dl ljummet vatten
  • 10 g torrjäst
  • 100 g socker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • Skalet från 1 citron, fint rivet
  • Skalet från 1 apelsin, fint rivet
  • 500 g vetemjö
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 100 g osaltat smör, mjukt + extra till vikning och smörjning
  • 5 g fint salt
  • 100 g kanderad apelsin (finns i välsorterade matbutiker eller kan tillverkas hemma)
Glasyr:
  • 1 äggvita
  • 40 g mandelmjöl
  • 10 g majsmjöl
  • 100 g socker
  • 2 msk florsocker (att strö över)
  • 2 msk socker (att strö över
  • 15 g mandel, skållad och skalad
  • Gör så här

  • 1
    Blötlägg russin i en skål med 0,5 dl ljummet vatten i 30 minuter.
  • 2
    Gör degen: Häll resten av det ljumna vattnet i en annan skål och lös upp torrjästen här i. Tillsätt därefter socker, vaniljextrakt och skalen från citron och apelsin.
  • 3
    Tillsätt mjölet och knåda samman degen – gärna med köksmaskin på låg hastighet. När degen är slät, tillsätt både ägg och äggulor och knåda degen igen.
  • 4
    Tillsätt därefter det mjuka smöret, lite i taget. Var noga med att smöret är helt inknådat i degen innan du tillsätter mer.
  • 5
    Öka hastigheten på köksmaskinen till medelhög och knåda degen i 15 minuter. Tillsätt därefter salt, blötlagda russin (tillsätt inte vattnet) och kanderad apelsin. Knåda vidare tills du har en slät och elastisk deg. Häll ut degen på en mjölad bänk och låt den vila i 20 minuter.
  • 6
    Nu ska degen vikas: Smörj händerna med lite mjukt smör. Dra och vik in degens kanter mot mitten – börja i toppen och gå runt degen, gärna ett par gånger. Vänd degen med vecken ner mot bänken. Nu är degen utsträckt.
  • 7
    Lägg degen i en smord skål och däck den med plastfolie. Låt degen jäsa på en ljummen plats i ca 2 timmar. Degen ska bli till dubbel storlek.
  • 8
    Vänd ut degen på en mjölad bänk och sträck ut den på samma sätt som tidigare tills du har en slät och hård boll. Smörj en gjutjärnsgryta på 20 cm med mjukt smör och lägg i degen med vecken nedåt. Täck grytan med plastfolie och låt degen jäsa på nytt. Degen ska växa till 2 cm från grytans kant – det tar mellan 1 och 2 timmar, beroende på rumstemperatur.
  • 9
    Gör glasyren under tiden: Blanda äggvita, mandelmjöl, majsmjöl och socker i en skål och vispa ordentligt.
  • 10
    Värm ugnen till 180 °C (konv.)
  • 11
    När degen har jäst till önskad storlek penslas den försiktigt med glasyren. Försök att inte få glasyr på grytans kanter, då det hindrar panettonen från att stiga i ugnen. Fördela de skållade mandlarna på toppen av degen och strö över socker och florsocker.
  • 12
    Grädda panettonen i 45-50 minuter(utan lock). Kontrollera om den är genomgräddad med en provsticka.
  • 13
    Låt panettonen svalna i grytan innan du försiktigt vänder ut den. Det kan vara en bra idé att lossa kanterna med en vass kniv först.
 
Tips:
Om du inte tycker om torkad frukt kan du ersätta russin och kanderad apelsin med hackad choklad.
 
 
Le Creuset