Italieninspirerat grytbröd

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Italieninspirerat grytbröd
Det klassiska grytbrödet i italienska kläder. Grytbrödet är ytterst enkelt att baka i någon av Le Creusets gjutjärnsgrytor.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl kallt vatten
  • 600-700 g Tipo 00-mjöl*
 
  • Gör så här

  • 1
    Smula ned jästen i en bunke, strö på salt och tillsätt honung.
  • 2
    Häll i vatten och rör om tills jäst och honung har löst sig.
  • 3
    Tillsätt mjölet lite i taget under omrörning. Det gäller att blanda degen riktigt länge, minst i 10 min.** Degen ska vara klibbig som tuggummi. Ta hellre för lite än för mycket mjöl! Lägg degen i en skål, strö över lite mjöl och täck med plastfolie. Ställ skålen i kylen och låt degen jäsa i 12-15 timmar, gärna längre.
  • 4
    Sätt ugnen på 250° C och värm upp grytan med lock i ugnen. Detta tar ca 15 min. Häll degen i den varma grytan.
  • 5
    Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet i 30 min. med locket på.
  • 6
    Sänk värmen till 225° C, ta av locket från grytan och strö över mjöl. Fortsätt att grädda brödet i 20-25 min. utan lock.
  • 7
    Ta ut grytan ur ugnen och stjälp upp brödet på galler. Låt brödet svalna innan det skärs upp.
  • 8
    *Tipo 00 är ett italienskt finmalet vetemjöl som passar bra till bröd och pizza p.g.a. sitt höga proteininnehåll. Säd som odlas i varmare klimat än vårt innehåller bättre proteiner än säd som har mognat i det nordiska klimatet. Proteinerna bildar gluten som är det som får mjölet att ta upp vattnet och ger brödet en fin struktur.
  • 9
    ** Degen blandas enklast i en hushållsassistent eller med en vanlig elvisp med degkrokar. Alternativt kan man blanda för hand med en grytsked.