Bikarbonatsbröd med havregryn och saltat honungssmör

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Bikarbonatsbröd med havregryn och saltat honungssmör
Det perfekta brödreceptet för nybörjare. Receptet kräver väldigt lite knådning och ingen jästid. Sodabröd är känt för att vara lite tjockare än andra bröd och passar utmärkt till frukost och kan rostas som tillbehör till en god skål soppa.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 10 ml olivolja
  • 780 g vetemjöl
  • 120 g havremjöl
  • 120 g grovhavre
  • 4 tsk salt
  • 2 teskedar bakpulver
  • 875 ml kärnmjölk
  • 2 msk havregryn (topping)
TILL HONUNGSSMÖRET:
  • 100 g smör (saltat), mjukt
  • Havssalt efter behov
  • 2 matskedar honung
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 180 °C. Klä en Le Creuset 24 cm Signature rund gryta med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Ställ den åt sidan.
  • 2
    Lägg alla torra ingredienser i skålen på en mixer utrustad med en degkrok och tillsätt långsamt kärnmjölken tills en deg bildas. Knåda degen tills den är mjuk och smidig. Lägg degen i grytan med bakplåtspapper och skär ett kors på ovansidan. Strö havregryn över och grädda i 1 timme. Ta av locket och grädda i ytterligare 15 minuter tills brödet är gyllenbrunt ovanpå och du kan sticka in en tandpetare utan att någon deg fastnar.
  • 3
    Gör ditt smör medan brödet gräddas. Vispa samman det mjuka smöret, salt och honung till en jämn färg och en slät konsistens. Ställ det åt sidan.
  • 4
    För att testa om brödet är klart, ta bort brödet från grytan och knacka på botten av det. Det ska låta ihåligt när man knackar på botten. Servera brödet varmt med honungssmör.