Glutenfritt sodabröd med rosmarin

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Glutenfritt sodabröd med rosmarin
Behöver du ett gott, hembakat glutenfritt bröd i all hast? Då är glutenfritt sodabröd det perfekta valet! Den stora fördelen med sodabröd är att det inte behöver jäsa. Istället är det bikarbonat och bakpulver som gör att brödet jäser i ugnen. Det betyder att du på under 10 minuter kan ha din bröddeg klar att sättas in i ugnen, och inom kort står du med ett saftigt och väldoftande bröd. Det är perfekt till tapas, som bröd till middag eller när du bara vill unna dig något extra gott utan krångel.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 250–300 g glutenfri mjölmix till bröd (t.ex. Schär eller Duvgården)*
  • 75 g glutenfritt havremjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tesked bikarbonat
  • 7 g flingsalt (t.ex. Maldon)
  • 1,5 matskedar torkad rosmarin
  • 70 g kallt, finrivet saltat smör
  • 3,5 dl kefir
  • 1 ägg (M/L)
  • Extra smör till pensling (valfritt)
  • Gör så här

  • 1
    *Tips för mjölet: Använd 250 g mjöl om du vill ha ett bröd med många lufthål och en saftig, lätt smula. Brödet kommer att sprida ut sig lite under gräddningen. Använd 300 g mjöl om du föredrar ett bröd som håller formen bättre med en något mer kompakt men fortfarande saftig smula.
  • 2
    Börja med att förvärma ugnen till 200 °C varmluft.
  • 3
    Blanda alla torra ingredienser i en skål – dvs. mjöl, havremjöl, bakpulver, bikarbonat och flingsalt.
  • 4
    Tillsätt det kalla, rivna smöret och gnid in det i mjölet med fingrarna tills det är väl blandat.
  • 5
    Vispa snabbt ihop kefir och ägg i en separat skål. Häll blandningen över de torra ingredienserna och rör om degen lätt med en degskrapa tills det inte finns något torrt mjöl kvar. Tillsätt slutligen rosmarinen och rör om snabbt.
  • 6
    Lägg bakplåtspapper i botten på din 24 cm stora gjutjärnsgryta från Le Creuset och häll i degen.
  • 7
    Använd våta händer (doppa dem i kallt vatten) för att forma degen till ett runt bröd. Om du vill kan du göra några lätta snitt på brödets ovansida för att ge det ett rustikt utseende.
  • 8
    Lägg locket på grytan och grädda brödet i den förvärmda ugnen i 20 minuter. Ta sedan bort locket och grädda brödet i ytterligare 20 minuter, eller tills det är gyllenbrunt.
  • 9
    Ta ut grytan ur ugnen och lyft brödet över på ett galler. Ta en klick kallt smör och gnid in det över hela brödet för att ge det en glans – valfritt.
  • 10
    Det är viktigt att låta brödet svalna i minst 45 minuter innan det skärs upp.