Vardagens surdegsbröd

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Över 2 timmar Över 2 timmar
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Vardagens surdegsbröd
Detta recept på Boule surdegsbröd är perfekt för nybörjare. Resultatet blir ett välsmakande, enhetligt bröd med fast konsistens.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 335 ml varmt vatten (32-37 °C)
  • 100 g bubblande och aktiv surdegsstart (se anm)
  • 450 g brödmjöl plus lite att strö över
  • 50 g fullkornsmjöl
  • 15 g salt
  • Olivolja, för pensling
  • Gör så här

  • 1
    Blanda det varma vattnet med surdegen i en stor skål med en träslev eller en slickepott av gummi. Rör ner fullkornsvetemjöl, brödmjöl och salt till en lös deg. Pressa och blanda degen med händerna tills den är jämnt fuktad och allt det torra mjölet har blandats i.
  • 2
    Täck och låt vila i en varm del av köket i 4 timmar; sträck ut och vik degen över sig själv var 30-60 minut.
  • 3
    Lämna skålen övertäckt efter de 4 timmarna och låt nu degen vila i ett varmt hörn av köket tills den har jäst med 50%. Detta tar ca 8 timmar. Du kan också låta det stå över natten. Vid denna tidpunkt ska degen vara smidig och rörlig.
  • 4
    Strö lite mjöl på en arbetsyta. Skrapa försiktigt ut degen på arbetsytan: platta inte ut den. Arbeta dig runt degen, sträck försiktigt ut sidan och vik den över mitten för att bilda en stadig boll. Vänd degen med en slickepott så att vecken ligger på undersidan och låt vila i 15 minuter.
  • 5
    Klä under tiden en 20 - 25 cm skål eller en jäskorg med en ren kökshandduk och strö över mjöl.
  • 6
    Använd en slickepott under den sida av degen som är längst ifrån dig, dra försiktigt degen mot dig och över arbetsytan samtidigt som du roterar den något för att bilda en tät boll. Upprepa denna process ytterligare 3 gånger så att du har gjort det 4 gånger totalt. Använd en slickepott för att snabbt och försiktigt vända degen i den förberedda skålen eller korgen. Strö över mjöl, täck över och låt vila i kylen över natten.
  • 7
    Nästa morgon förvärms ugnen till 260 °C i minst 30 minuter. Sätt in gjutjärn brödformen i ugnen för att värmas upp i 30-60 minuter innan degen placeras inuti. Pensla botten av brödformen med olivolja. Strö eventuellt mjöl över brödet. Använd ett rakblad eller en mycket vass, tunn kniv för att skära några dekorativa skåror (0,5-1,2 cm djupa) i brödet på bakplåtspapperet och lyft sedan upp degen med en skrapa till en förvärmd gryta. Täck brödformen med det kupolformade locket och sätt in den i den förvärmda ugnen. Sänk temperaturen till 230°C och grädda i 30 minuter tills brödet har höjt sig. Ta av locket och grädda brödet i ytterligare 20-30 minuter tills det är gyllenbrunt. Lägg genast brödet på ett galler och låt det svalna helt innan det skärs i skivor.
 
Det här vardagsreceptet på surdegsbröd från vår partner Justin Chapple är perfekt för nybörjare. Eftersom hydreringsgraden (andelen vatten i förhållande till mjöl i receptet) är något lägre än i många andra surdegsbrödsrecept blir degen mindre klibbig och lättare att forma. Resultatet blir ett välsmakande, enhetligt bröd med fast konsistens. När du blir mer erfaren av att baka surdegsbröd kan du gradvis öka hydreringsnivån för att uppnå en mjukare konsistens.
En surdegsstartare är mogen när den har aktiva bubblor och när 1 matsked av den flyter i en liten skål med vatten.
 
 
Le Creuset