Gör din egen takeaway-favorit Butter Chicken med saffransris och tunnbröd.
                          
                      
                      HUVUDINGREDIENSER
                                     
                                         - Ris och gryn
 
        Ingredienser
    
    
        Gör så här
    
Ingredienser
Marinad:
                            - 800 g kycklinglårfilé
 - 2 dl naturell yoghurt
 - 1 msk finriven vitlök
 - 1 msk finriven ingefära
 - 2 tsk garam marsala
 - 1 tsk gurkmeja
 - 1 tsk mald spiskummin
 - ½ tesked mald chili
 - 1 tsk salt
 - 2 msk olja att steka i
 
Sås:
                            - 2 msk smör
 - 1 lök
 - 1½ msk finriven vitlök
 - 1 msk finriven ingefära
 - 1½ tsk garam marsala
 - 1½ tsk mald spiskummin
 - 1 tsk mald koriander
 - ½ tsk kanel
 - ½ - 1 tsk mald chili (beroende på önskad styrka)
 - 1 burk krossade tomater (400 g)
 - 1 msk socker
 - 1 dl vatten
 - 3 dl grädde
 - 1-2 msk smör
 - ½ citron efter smak
 - salt efter smak
 - 1 näve cashewnötter, till servering
 - 1 näve färsk koriander, till servering
 - mangochutney, till servering
 
Saffransris:
                            - 250 g basmatiris
 - 3 msk smör
 - ½ g saffran
 - 1½ tsk halvsalt
 - 4½ dl vatten
 
Mjuka tunnbröd:
                            - 350 g vetemjöl + extra till utbakning
 - 1 msk havssalt
 - 1 tsk bakpulver
 - 3 msk olivolja + för pensling
 - 2 ½ dl naturell yoghurt
 - 1 msk flytande honung
 
- 
                            
Gör så här
 - 
                                1Marinad:
 - 
                                2Skär kycklinglårfiléerna i mindre bitar, ca 4-5 cm.
 - 
                                3Blanda yoghurten med fint riven vitlök och ingefära samt resten av kryddorna till marinaden.
 - 
                                4Lägg kycklingen i marinaden och blanda väl.
 - 
                                5Låt kycklingen marinera i minst en timme, men gärna över natten (i kylen).
 - 
                                6Sås:
 - 
                                7Hetta upp smöret i en stor gryta på medelvärme. Låt smöret bryna lite. Skär löken i halvmånar. Fräs löken i smöret några minuter tills den är mjuk och blank. Tillsätt vitlök och ingefära. Fräs i ytterligare 1-2 minuter.
 - 
                                8Tillsätt alla torra kryddor. Blanda samman väl. Tillsätt sedan krossade tomater, socker och vatten. Låt sjuda i 10 minuter. Häll allt i en mixer eller använd en stavmixer. Mixa tills du får en slät sås. Tillsätt grädde och blanda ihop. Ställ såsen åt sidan.
 - 
                                9Tillsätt lite olja i samma gryta som du gjorde såsen. Stek kycklingen lite i taget tills all kyckling är stekt och i grytan. Det gör inget om marinaden bränns lite. När du har stekt all kyckling häller du ner resten av marinaden i grytan, tillsammans med såsen.
 - 
                                10Koka upp försiktigt, sänk sedan temperaturen och lägg på ett lock. Låt puttra i 30-45 minuter.
 - 
                                11Medan det puttrar gör du saffransris och mjuka tunnbröd.
 - 
                                12När såsen har reducerats, smaksätt den med lite citronsaft och salt om du vill. Tillsätt en rejäl klick smör och låt det smälta ner i såsen. Toppa med lite extra yoghurt, hackade cashewnötter och färsk koriander. Servera med saffransris, mjuka tunnbröd och mangochutney.
 - 
                                13Saffransris:
 - 
                                14Skölj riset flera gånger under rinnande kallt vatten tills vattnet är helt klart. Hitta en medelstor gryta med lock. Smält smöret på medel till låg värme. Tillsätt saffran och fräs 1-2 minuter i smöret.
 - 
                                15Tillsätt ris, vatten och salt i grytan. Lägg på locket och låt det koka upp. Sänk värmen till 1-2 och låt riset puttra i exakt 12 minuter.
 - 
                                16Ta bort riset från värmen och låt det stå med lock på utan att röra det i 15-20 minuter. Rör om riset med en gaffel.
 - 
                                17Mjuka tunnbröd:
 - 
                                18Blanda samman mjöl, havssalt och bakpulver i en stor skål. Tillsätt olivolja, yoghurt och honung. Rör ihop med en spatel.
 - 
                                19Strö lite mjöl på köksbänken och häll ut degen ur skålen. Knåda degen för hand i 5 minuter eller tills den är smidig. Dela degen i fyra och låt dem jäsa i 15-20 minuter under en kökshandduk.
 - 
                                20Kavla ut till ca ½ cm tjockt platt bröd. Pensla dem med olivolja på båda sidor.
 - 
                                21Stek tunnbröden på medel till hög värme i en panna. De ska bli gyllenbruna och ha en fin stekskorpa på båda sidor, cirka 3-4 minuter.
 - 
                                22Varsågod!