Marockanskt lamm och aprikos i tagine

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Marockanskt lamm och aprikos i tagine
I Nordafrika är taginen en naturlig del av hushållet där den trollar fram smakrika rätter med hjälp av en minimal vätskemängd. Använd den t.ex. för att sakta koka lammkött kryddat med doftande spiskummin, kanel, chili och ingefära. Apelsinskal och aprikoser tillför den kryddiga smaken en autentisk sötma som är typisk för marockanskt cuisine. Rätten avrundas med mynta och rostade pistagenötter.
HUVUDINGREDIENSER
  • Lamm
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 finhackad lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 kg lammkött skuret i tärningar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 hel kanelstång
  • 1 tsk hackad ingefära
  • 1 tsk hackad vitlök
  • 1 tsk torkade chiliflingor eller 1 finhackad grön chili
  • 2 apelsiner, ekologiska
  • 3 dl lammfond
  • 150 g torkade aprikoser
  • 100 g pistagenötter, skalade
  • 1 msk olivolja
  • Några myntablad
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 200° C.
  • 2
    Sautera löken i 1 msk olja i taginens gjutjärnsbotten tills den är genomskinlig och lägg den åt sidan så länge.
  • 3
    Bryn lammköttet runt om och lägg det åt sidan.
  • 4
    Sautera spiskummin, kanel, ingefära, vitlök och chiliflingor i 1 msk olivolja i 2 minuter.
  • 5
    Lägg tillbaka lammet i botten på taginen tillsammans med rivet skal och pressad saft från 1 apelsin. Tillsätt därefter lammfond och aprikoser. Skär den andra apelsinen i klyftor och lägg dem i taginen.
  • 6
    Lägg på locket och ställ in taginen i den varma ugnen i 75 minuter eller tills köttet är mört.
  • 7
    Rosta pistagenötterna i 1 msk olivolja precis innan serveringen. Låt dem svalna och hacka dem grovt.
  • 8
    Strö över nötter och myntablad och servera.
 
Tips
Servera rätten med couscous för äkta marockansk känsla.
 
 
Le Creuset