Osso Bucco av morötter med gremolata och bönpuré

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
1-2 1-2
Osso Bucco av morötter med gremolata och bönpuré
Den här möra morots-Osso Buccon med vit bönpuré är inspirerad av den klassiska italienska rätten och är smakrik.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

FÖR OSSO BUCO
  • 125 g röd pärllök
  • 1–2 msk vegetabilisk olja
  • 2-3 (ca 450 g) stora morötter, skärs korsvis i tjocka bitar
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 1 tesked currypulver
  • 125 ml torrt rött vin
  • 1⁄2 msk torkat porcinipulver/malen porcini-svamp
  • 200 ml grönsaksbuljong, se nedan
  • 1⁄2 knippe bladpersilja
  • 2 teskedar färsk citronjuice
FÖR GREMOLATAN
  • 1⁄2 - 1 knippe bladpersilja
  • Skal och saft av 1⁄2 ekologisk citron
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten nypa salt
  • 1–2 teskedar olivolja som tillval
FÖR GRÖNSAKSBULJONGEN
  • 200 g brun svamp
  • 5 g torkad svamp (t.ex. porcini eller kantareller)
  • 1 liten selleristjälk
  • 1 liten morot
  • 3⁄4 liter vatten
  • 1 matsked salt
FÖR VIT BÖNPURÉ MED ROSMARIN
  • 1 matsked olivolja
  • 2–3 salladslökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten kvist rosmarin
  • 400 g stora vita bönor (240 g avrunnen vikt, smör eller limabönor)
  • Juice och skal av 1⁄2 obehandlad citron
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 200 °C.
  • 2
    Koka upp lite vatten i Le Creuset rund 24 cm gjutjärnsgryta. Tillsätt pärllöken och koka i 1 minut. Häll av löken och skala den.
  • 3
    Torka av grytan, sätt tillbaka den på värmen och tillsätt 1 matsked olja. Tillsätt morötterna i ett enda lager, krydda med salt och peppar och koka på måttlig värme tills de är brynt, ca 5 minuter per sida.
  • 4
    Tillsätt pärllöken, strö över currypulvret och koka under omrörning flera gånger tills den är väldoftande, ca 1 minut till.
  • 5
    Tillsätt vinet och låt sjuda på medelvärme i 3 minuter. Tillsätt porcinipulver och svampbuljong och koka upp. Täck med locket och ställ i ugnen för att bräsera morötterna i 90 minuter. Vänd på dem en gång tills de är mjuka. Tillsätt svampen i grönsaksbuljongen. Krydda såsen med salt och peppar före servering.
  • 6
    Servera Osso Buccon med gremolata på bönpurén.
  • 7
    Så här gör du Gremolata:
  • 8
    Skölj persiljan, skaka den torr och hacka den fint. Tvätta citronen, klappa den torr och riv skalet. Skala vitlöken och finhacka. Blanda persilja, vitlök och citronskal. Krydda efter smak med salt, citronjuice och olivolja. Gremolata kan kryddas ytterligare med andra örter, kapris eller chili.
  • 9
    Så här gör du grönsaksbuljongen:
  • 10
    Rengör svamparna och skär dem i fjärdedelar. Skala sedan moroten och hacka grovt tillsammans med selleristjälken. Lägg grönsakerna, vattnet och saltet i en gryta eller kastrull och koka upp. Låt sjuda i 15 minuter. Sila grönsakerna och håll buljongen och svampen redo för ossobuko.
  • 11
    För att göra den vita bönpurén med rosmarin:
  • 12
    Rengör löken och skär den i fina ringar. Skala vitlöken och finhacka. Fräs försiktigt i oljan med rosmarinkvisten tills löken är mjuk och genomstekt. Tillsätt de vita bönorna i pannan, rör om och värm kort. Ringla över citronjuice och rör ner skalet. Ta bort rosmarinen och mosa bönorna med en stavmixer. Alternativt kan hälften av blandningen överföras till en matberedare och mixas tills den är slät. Rör om i resten av bönpurén bönblandningen.
  • 13
    Tips
  • 14
    En färgglad blandning av orange, gul och lila morötter är underbar för detta recept. Svampbuljongen, osso buco och gremolata kan också tillagas en dag i förväg. Du kan tillsätta svampen till osso buccon eller salt och blanda i smör. Använd antingen buljongen omedelbart, förvara den i kylskåp i en vecka eller frys i en fryssäker behållare i upp till 6 månader.