Kryddig persisk räkpilaff

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Kryddig persisk räkpilaff
Denna aromatiska risrätt med räkor är det perfekta valet för en middag mitt i veckan – klar på bara en timme.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 500 g stora svarta tigerräkor, utan innanmäte och skal
  • 1 gul lök, skalad och skivad
  • 50 g smör
  • 2-4 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 g rökt paprika
  • 2.5 g spiskummin, malen
  • 2.5 g kanel, mald
  • 2 g koriander, malen
  • 1.5 g gurkmeja
  • 500 g basmatiris
  • 1 liter kycklingbuljong
  • Tillsätt havssalt och nymalen svartpeppar efter smak
  • 30 ml olivolja
  • 1 citron
  • 200 g bella rosa-tomater
TILL SERVERING
  • 50 g rostade mandlar
  • Granatäppelkärnor
  • Färsk koriander
  • Gör så här

  • 1
    Tillsätt lite olivolja i en panna och ställ den på medelvärme. Fräs löken tills den är genomskinlig och lätt gyllene.
  • 2
    Tillsätt smör, vitlök och kryddor och fräs tills det doftar, ca. 2 minuter. Tillsätt riset och rör om kryddorna och löken i 3 minuter. Tillsätt sedan buljongen och rör om. Sänk värmen till medel och lägg på locket på grytan. Låt stå i 20 minuter.
  • 3
    Ta av locket och lyft försiktigt upp riset med en träslev. Krydda väl med salt och peppar. För att tillaga räkorna, värm en stor 28 cm non-stick stekpanna med lite olivolja på medelvärme. När det är varmt, tillsätt räkorna och smaka av med salt och lite citronsaft.
  • 4
    I samma panna ska tomaterna stekas med lite mer olivolja tills skinnet spricker och är lätt gyllenbrunt. När räkorna är rosa är de klara.
  • 5
    Tillsätt rostade mandlar och granatäppelkärnor till riset och toppa med räkor och färsk koriander tillsammans med tomaterna.