Chokladsufflé

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Chokladsufflé
Suffléen är uppkallad efter det franska verbet souffler, som betyder "att blåsa" eller "att andas" och som hänvisar till rättens luftiga konsistens. Suffléer lagas i både det salta och söta köket i Frankrike, och de anses vara extremt komplicerade att utföra. Du kan dock behärska konsten att göra den svåra, men utsökta, franska klassikern sufflé. Om du lyckas vända äggvitorna försiktigt i degen utan att trycka ut luften, är framgången inom räckhåll. Prova med vårt recept på läcker chokladsufflé.
HUVUDINGREDIENSER
  • Choklad
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 45 g smör
  • 30 g kakao
  • 85 g choklad
  • ½ tsk vaniljextrakt
  • 2 ägg med separerade vitor och gulor
  • 25 g socker
  • 1 knivsudd salt
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 180 °C
  • 2
    Använd 15 g smör för att smöra de 4 formarna. Fördela kakaon i formarna och tippa dem så att kakaon sprider sig över allt smör. Skaka bort överskottskakaon
  • 3
    Smält det resterande smöret och chokladen i ett vattenbad. Rör om tills blandningen är slät och jämn. Ta bort från värmen, tillsätt vaniljextraktet och vispa i äggulorna en åt gången. Ställ åt sidan
  • 4
    Vispa äggvitorna hårda med socker och salt. Vänd dem försiktigt tillsammans med chokladblandningen och fördela degen i formarna
  • 5
    Grädda i cirka 10-15 minuter tills suffléerna är höga och fasta. Servera direkt