Även kallad nötkött Bourgogne, är denna traditionella franska nötkött gryta bräserad i rött vin för aptitretande resultat. Servera med potatismos för en riktig komfortmatupplevelse.
                          
                      
                      
        Ingredienser
    
    
        Gör så här
    
Ingredienser
2 kg nötkött i stora bitbitar
                            - Salt
 - Svartpeppar
 - 1 dl mjöl
 - Några matskedar olivolja
 - 65 g smör
 - 200 g rökt bacon eller pancetta (valfritt)
 - 12 schalottenlökar skalade och halverade
 - 2 stjälkar selleri, tärnad
 - 2 morötter skivade
 - 3 vitlöksklyftor,finhackade
 - 1 msk rostad rub-krydda
 - 350 ml rött vin av god kvalitet
 - 2 msk nötköttsbuljong omrörd i 500 ml varmt vatten
 - 1 matsked tomatpuré∘
 - 150 g svamp (förslagsvis champinjoner)
 - Ett stänk av brandy (valfritt)
 - Färska persiljeblad att garnera med
 - 1 knippe kryddor (färsk persilja, rosmarin och 2 lagerblad)
 
FÖR ATT GÖRA SMÖRKULLAN TJOCKARE
                            - 45 g mjukt smör
 - 2 msk vetemjöl
 
- 
                            
Gör så här
 - 
                                1Placera en 24 cm Signature rund gryta från Le Creuset med 3 matskedar olja på medelhög värme. Tillsätt bacon och stek tills den är lätt brynt. Ta sedan bort den med en sked (lämna oljan i grytan) och ställ åt sidan.
 - 
                                2Tillsätt nötköttet i portioner och bryn.
 - 
                                3Lägg tillbaka bacon och allt kött i grytan och tillsätt vin.
 - 
                                4Tillsätt vitlök, tomatpuré, buljong, morötter, rub-krydda och 2 teskedar svartpeppar i samma gryta. Koka upp ingredienserna på medelhög värme. Så snart innehållet i grytans sjuder, sänk temperaturen och låt sjuda med lock i 2 timmar.
 - 
                                5Karamellisera schalottenlöken en halvtimme innan köttet är klart. För att göra detta, smält 30 g smör i en kastrull vid låg temperatur. Tillsätt schalottenlökarna och karamellisera dem i 10-15 minuter tills de är gyllenbruna. Denna process kräver tålamod, men den långsamma karamelliseringsprocessen skapar en mer intensiv smak. När schalottenlökarna är lägg dem på en tallrik.
 - 
                                6Smält resterande 30 g smör i pannan, tillsätt svampen och sautera tills den är gyllenbrun.
 - 
                                7Efter 2 timmar, ta försiktigt bort locket från grytan.
 - 
                                8Blanda den smöret och mjölet i en skål för redning. Sänk temperaturen små mängder och rör om. Tillsätt karamelliserade schalottenlöken och svampen. Minska och låt tjockna i 10-15 minuter.
 - 
                                9Rör om ordentligt och krydda efter smak. Strö över persilja innan servering.
 
                                 Potatismos och färsk baguette passar utmärkt till denna rätt.