Det är råvarorna som bestämmer pannan

Glädjen över den goda smaken är vår mission. Kärleken till råvarorna är vår drivkraft. Så har det varit sedan vi började tillverka köksutrustning 1925. Mer än 90 år senare är namnet Le Creuset fortfarande en garanti för funktionell, vackert designad utrustning till ditt kök.

För oss är det viktigt att du får ut det bästa av dina råvaror, och speciellt vid pannstekning spelar valet av material en viktig roll. Många har säkert råkat ut för att biffen kokar i sin egen vätska i släpp lätt-pannan när målet var en spröd stekyta som bevarar köttets saftighet och smak. För att uppnå de bästa resultaten i sin matlagning ska man välja panna utifrån vilka råvaror som ska tillagas. En välstekt biff, en fint tillagad fisk, en grönsaksrätt eller en omelett ställer vitt skilda krav. Det är därför vi säger att det är dina råvaror som bestämmer pannan.

Stentøj

Materialval

Rätt panna kan göra en enorm skillnad. Materialvalet betyder mer för resultatet än vad de flesta tror. En panna är inte bara en panna. Beroende på material och storlek kan pannan betyda skillnaden mellan en lyckad och en mindre lyckad måltid. Le Creuset har ett mycket brett sortiment av pannor och storlekar som består av mer än 30 olika varianter. Övergripande delar vi in pannorna i tre typer beroende på vilket material de är tillverkade i:

 • Toughened Non-Stick-pannorna i aluminium från Le Creuset är perfekta för tillagning av rätter på låg till medelhög värme.
 • Gjutjärnspannor kan bli mycket varma och är därför särskilt lämpliga för tillagning på medelhög till hög värme.
 • 3-PLY-stålpannor från Le Creuset blir snabbt varma och reglerar temperaturen effektivt. Stålpannorna är lämpliga till stekning i alla temperaturer.

Här nedan går vi mer detaljerat igenom fördelarna med de olika typerna av material och listar samtidigt de råvaror som är mest lämpliga att tillaga i de olika pannorna.

Toughened non-stick

Gjutjärn

Gjutjärnspannor är lämpliga till stekning på medelhög till hög värme. Gjutjärnspannor kännetecknas av att de tål mycket höga temperaturer och ger en jämn och stabil värmefördelning. Därför är materialet t.ex. det bästa valet till stekning av större köttbitar som kan få en härlig stekyta och samtidigt bevara köttets saftighet.

Gjutjärnspannor är lämpliga till:

 • Köttbitar av nöt, fläsk, lamm och vilt
 • Fet fisk som lax, makrill, mindre hälleflundra, sill
 • Köttfärs utan panering som köttbullar och pannbiff
 • Grönsaker som sparris, aubergine och squash som tål hög värme

Om du gillar det mycket lätta köket och ofta tillagar ömtåliga matvaror som kan fastna bör du välja ett annat material än gjutjärn. Det kan t.ex. vara finare fisk, grönsaker eller rätter med ägg, mjölk eller ost.

Gjutjärn håller värmen så bra att du kan stänga av plattan och utnyttja eftervärmen. De kan användas på alla värmekällor inklusive induktion, på grill, i ugn och över öppen eld. Detta gäller dock inte pannor med trähandtag.

Värt att veta:

 • Gjutjärnspannor från Le Creuset har en matt, svart emalj invändigt som kräver fett under tillagningen. Använd gärna vegetabilisk olja.
 • Gjutjärn ska alltid värmas upp före användning för att ge ett jämnt stekresultat.
 • Vänta med att vända maten tills den har fått en stekyta och lätt släpper från pannan.
 • Den invändiga emaljen kommer med tiden att utveckla en patina som fungerar som en slags släpp lätt-beläggning. Den här processen förutsätter att pannan endast diskas för hand och utan diskmedel eller annat rengöringsmedel.
3-Ply rustfrit stål

Stål

Le Creusets 3-PLY-stålpannor är lämpliga till stekning på alla temperaturer och kan användas till en mängd olika råvaror. Pannorna värms snabbt upp och reglerar temperaturen effektivt. Detta är särskilt lämpligt när rätter tillagas på varierande temperaturer t.ex. när råvarorna först bryns på hög värme för att sedan stekas klart på medelhög eller låg värme. 3-PLY är tillverkade i rostfritt stål och finns både med och utan non-stick-beläggning. Pannor utan non-stick-beläggning kräver liksom gjutjärnspannorna att man använder matfett vid stekning.

Stålpannor är lämpliga till:

 • Köttbitar av t.ex. fläsk och kalv
 • Grönsaker och svamp etc.
 • Fet fisk som lax, makrill, mindre hälleflundra, sill

3-PLY-pannorna är mindre lämpliga till mycket ömtåliga råvaror som ägg, fisk och kyckling, och de lämpar sig inte heller till stekning utan matfett. Pannorna kan användas på alla värmekällor inklusive induktion samt i ugnen i upp till 260 °C.

Värt att veta:

 • 3-PLY-pannor från Le Creuset finns i en mängd olika storlekar, med hög eller låg kant och med eller utan non-stick-beläggning.
 • Tillagning i stålpannor utan släpp-lätt-beläggning kräver att man använder matfett. Använd gärna vegetabilisk olja.
 • Stålpannor ska värmas upp på medelhög värme innan råvarorna läggs i. Vänta med att vända maten tills den har fått en stekyta så att den lätt släpper från pannan.
 • Pannans blankpolerade yta garanterar enkel rengöring och oöverträffad hållbarhet. Le Creuset rekommenderar rengöring med diskmedel för att garantera att alla matrester avlägsnas. På så vis undviker du att maten bränns fast nästa gång.
Aluminium

Aluminium

Toughened Non-Stick-pannor i aluminium är perfekta för tillagning på låg till medelhög värme. Pannorna är lätta att hantera och leder och fördelar värmen snabbt och effektivt. Alla pannor i serien har en effektiv non-stick-beläggning som garanterar att inte ens ömtåliga matvaror bränns fast och att rengöringen blir ovanligt lätt. De här pannorna är det perfekta valet till fettsnål matlagning då de endast kräver lite eller inget matfett alls vid tillagning.

Lämpliga till:

 • Äggrätter t.ex. omelett
 • Fågel som kyckling och kalkon
 • Mager fisk och fiskbullar
 • Rätter med mjölkprodukter t.ex. pannkakor
 • Fettfri/fettsnål stekning

Aluminiumpannor med non-stick-beläggning är inte lämpliga till rött kött som kräver hård stekning på hög värme. Då riskerar man att koka köttet istället för att steka det eftersom pannan inte är avsedd för höga temperaturer. Liksom Le Creusets stålpannor kan Toughened Non-Stick-pannorna användas på alla värmekällor inklusive induktion samt i ugnen i upp till 260 °C.

Värt att veta:

 • Aluminiumpannor från Le Creuset innehåller inte PFOA eller PFOS.
 • Du uppnår lätt rätt temperatur eftersom materialet snabbt reglerar värmen när man ökar eller minskar den.
 • KOM IHÅG: Aluminiumpannor tål inte användning på höga temperaturer då ytan kan skadas och därmed förlorar sin släpp-lätt-funktion.
 • Le Creuset rekommenderar rengöring med diskmedel.
 • Pannorna kan även diskas i diskmaskin.
Bageforme

Grillpannor

Le Creuset har grillpannor i både gjutjärn och aluminium som båda ger maten inbjudande grillränder och äkta grillsmak. De två grillpannorna passar till olika typer av råvaror på samma sätt som vanliga stekpannor.

En grillpanna i gjutjärn är särskilt lämpligt för tillagning av biffar och grönsaker, medan ömtåliga råvaror som t.ex. mager fisk och kyckling med fördel kan stekas i grillpannan i aluminium från Toughened Non-Stick-serien. Grillpannorna skiljer sig från andra pannor genom att de steker med indirekt värme och ger de karakteristiska grillränderna.

Grillpannan i gjutjärn ska alltid värmas upp ordentligt före användning för att maten ska få jämna grillränder. Gemensamt för båda grillpannorna är att de är särskilt lämpliga för tillagning av råvaror som även passar att tillaga på en utomhusgrill. För att uppnå bästa möjliga resultat rekommenderar vi att du penslar grillpannans räfflor eller råvarorna med vegetabilisk olja före stekning.

Översikt

Så här väljer du rätt panna:

Material Aluminium (TNS) Stål (3-PLY) Gjutjärn
Uppvärmning Relativt snabb Snabb Långsam
Stektemperatur Låg till medelhög Alla temperaturer Medelhög värme till hög värme
Reglering av temperaturen Mellan Snabb Långsam
Förmåga att hålla värmen Låg Mellan Hög
Garanti Livstid* Livstid Livstid
Kedler

Livstidsgaranti

Alla pannor från Le Creuset omfattas av livstidsgaranti med undantag av vissa varianter i Toughened Non-Stick-serien som har 10 års garanti. Garantin täcker produktionsfel och/eller material om produkten har använts så som beskrivs i den bifogade bruksanvisningen.

Storleksguide

Le Creuset tillverkar pannor i storlekar från 20 till 32 cm och storleken ska alltid matcha din maträtt. Om pannan är för stor kan oanvänt matfett bränna fast. Om den är för liten kan stekningen bli ojämn. Samtidigt bör du vara uppmärksam på storleken på värmekällan som alltid ska motsvara storleken på pannans botten.

Om du föredrar en varierad meny rekommenderar vi att du har 2-4 olika pannor i ditt kök. På så vis har du alltid en panna som passar oavsett vilken maträtt eller råvara du ska tillaga.

3 kortfilmer om stekning

Le Creuset har gjort tre korta filmer som steg för steg visar dig den perfekta tillagningen av biff, fisk och svamp i tre olika typer av pannor. Råvaror och panna som matchar varandra är nyckeln till goda resultat till glädje för både dig, din familj och dina gäster.

Dags att byta ut dina gamla pannor eller komplettera samlingen med några nya? Alla grytor och pannor från Le Creuset kan användas på alla spisar inklusive induktionshällar. Det innebär att du kan behålla dina Le Creuset-produkter även om du byter kök.

se sortimentet