
Karamelliserad sötpotatis, krispig bacon och dadlar möter toner av timjan i denna varma, lugnande gryta – perfekt för höstmorgnar eller brunchsammankomster.
HUVUDINGREDIENSER
- Grönsaker
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 2–3 skivor tjockskuret bacon, hackat i 2,5 cm stora bitar
- ½ tunt skivad medelstor rödlök
- 3 medelstora sötpotatisar, skalade och skurna i 2,5 cm stora tärningar
- 240 ml kycklingbuljong
- 50 g hackade bladgrönsaker (som grönkål, senapsblad eller rödbeta)
- 70 g skivade torkade dadlar
- 60 g hackade pekannötter
- 15 g färska timjanblad
- Havssalt efter behov
- Nymalen svartpeppar efter behov
-
Gör så här
-
1Ställ en Le Creuset pumpabuffétgryta i gjutjärn på medelvärme. Tillsätt bacon, ungefär två tredjedelar, och bred ut det i ett enda lager. Stek baconet tills det är gyllenbrunt och krispigt, rör om då och då. Ta upp baconet och lägg det åt sidan på en tallrik.
-
2Tillsätt rödlök i pannan och fräs tills löken börjar bli gyllenbrun runt kanterna, ca. 3–5 minuter. Tillsätt sötpotatisen och rör om så att den blandas med löken. Rosta tills sötpotatisen börjar bli brun, ca. 5 minuter.
-
3Tillsätt kycklingbuljongen i grytan och blanda den med löken och sötpotatisen. Täck över grytan och låt sjuda tills sötpotatisen är genomkokt men fortfarande håller sin form och kycklingbuljongen har reducerats något, ca. 8-10 minuter.
-
4Tillsätt bladgrönsakerna och rör om tills de börjar mjukna. Ta bort grytan från värmen och rör i dadlar, pekannötter, färsk timjan och resterande bacon. Smaka av med salt och peppar.