Oxsvansgryta

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Oxsvansgryta
Långstek oxsvansen i en gjutjärnsgryta med rödvin och tillsätt mycket grönsaker. Då har du receptet på en enkel men otroligt välsmakande och mör gryträtt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Nötkött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 ½ kg oxsvans skuren i mindre bitar
  • 200 g bacon i grova tärningar
  • 4 msk mjöl
  • Olja att steka i
  • 4 morötter
  • 4 lökar
  • 5 stjälkar blekselleri
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 flaska rött vin
  • 8 dl oxbuljong
  • 20 pepparkorn
  • Knippe av 3 lagerblad, timjan- och persiljekvistar
  • Gör så här

  • 1
    Vänd bitar av oxsvans och bacon i mjöl och bryn dem väl i olja i en stekgryta och tag sedan upp dem ur grytan.
  • 2
    Lägg grova tärningar av morot, lök, blekselleri och vitlök i grytan och stek dem lätt.
  • 3
    Tillsätt tomatpurén och stek allt ordentligt.
  • 4
    Lägg tillbaka oxsvansbitarna i grytan och tillsätt rött vin. Koka upp och låt koka i ca 15 minuter utan lock.
  • 5
    Tillsätt sedan buljong, pepparkorn och kryddbuketten i grytan.
  • 6
    Koka upp igen och skumma då och då.
  • 7
    Läck på locket på grytan och låt den småkoka i ca 2 ½ timme tills köttet är mört och smaka av med salt.
  • 8
    Servera grytan med ett kraftigt potatismos med mycket örter.
 
Tips
Reducera eventuellt såsen utan lock om du hellre vill ha en kraftigare sås.
 
 
Le Creuset