![Oxsvansgryta](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dwbe1b6a01/images/recipe/HD_PNG_LC_20200430_DK_RC_CI_r0000000000519_DAN.png)
Långstek oxsvansen i en gjutjärnsgryta med rödvin och tillsätt mycket grönsaker. Då har du receptet på en enkel men otroligt välsmakande och mör gryträtt.
HUVUDINGREDIENSER
- Nötkött
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1 ½ kg oxsvans skuren i mindre bitar
- 200 g bacon i grova tärningar
- 4 msk mjöl
- Olja att steka i
- 4 morötter
- 4 lökar
- 5 stjälkar blekselleri
- 4 vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 1 flaska rött vin
- 8 dl oxbuljong
- 20 pepparkorn
- Knippe av 3 lagerblad, timjan- och persiljekvistar
-
Gör så här
-
1Vänd bitar av oxsvans och bacon i mjöl och bryn dem väl i olja i en stekgryta och tag sedan upp dem ur grytan.
-
2Lägg grova tärningar av morot, lök, blekselleri och vitlök i grytan och stek dem lätt.
-
3Tillsätt tomatpurén och stek allt ordentligt.
-
4Lägg tillbaka oxsvansbitarna i grytan och tillsätt rött vin. Koka upp och låt koka i ca 15 minuter utan lock.
-
5Tillsätt sedan buljong, pepparkorn och kryddbuketten i grytan.
-
6Koka upp igen och skumma då och då.
-
7Läck på locket på grytan och låt den småkoka i ca 2 ½ timme tills köttet är mört och smaka av med salt.
-
8Servera grytan med ett kraftigt potatismos med mycket örter.
Tips
Reducera eventuellt såsen utan lock om du hellre vill ha en kraftigare sås.
![Le Creuset](https://www.lecreuset.se/on/demandware.static/Sites-LCSE-Site/-/default/dwa1619bb4/images/chefs-notes.jpg)