Vårkyckling i gjutjärnsgryta

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Vårkyckling i gjutjärnsgryta
Prova vår vårkyckling med vitt vin och massor med örter – den passar perfekt i vår ovala gjutjärnsgryta.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fågel
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2-3 kvistar timjan
  • 2-3 kvistar rosmarin
  • 2 msk havssalt
  • 1 msk nymald peppar
  • 2 citroner (ej ytbehandlade)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 kyckling (1,5 kg)
  • 2 dl vitt vin
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka
  • 3 majrovor
  • Olivolja
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 200° C.
  • 2
    Finhacka timjan och rosmarin. Finriv skalet på den ena citronen. Blanda havssalt och peppar med de hackade örterna och citronskalet. Gnid in hela kycklingen med kryddblandningen.
  • 3
    Skiva citronerna. Skala vitlöksklyftorna och grovhacka dem. Fyll kycklingen med vitlök och 4-5 citronskivor.
  • 4
    Skala morötter och palsternacka och skär dem i stavar. Skrubba majrovorna och dela dem i halvor. Lägg grönsakerna i botten av grytan. Droppa över olivolja. Lägg ned kycklingen i grytan. Häll vitt vin över kycklingen. Fördela resten av citronskivorna runt kycklingen. Droppa över olivolja.
  • 5
    Lägg på ett lock på grytan och sätt in den i ugnen. Stek kycklingen i en timme. Ta av locket från grytan och stek i ytterligare 15 minuter tills skinnet blir gyllenbrunt och knaprigt.
  • 6
    Skär upp kycklingen och lägg kycklingbitarna på grönsakerna. Rätten serveras i grytan.
 
Tips
Observera att de flesta gjutjärnsgrytor har en fenolknopp på locket som tål 200° C. Le Creuset säljer en metallknopp till gjutjärnsgrytorna som tål de höga temperaturerna.
 
 
Le Creuset