Potatisbröd

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
FÖRBEREDELSETID
Mer än 2 timmar. Mer än 2 timmar.
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Potatisbröd
Detta ljusa och luftiga, perfekt bakade bröd med en krispiga kanter är som godast när det serveras varmt med en generös klick saltat smör.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL SURDEGEN
  • 2,25 dl ljummet vatten
  • 225 g fullkornsmjöl
  • 40 g surdegsstart
TILL HUVUDDEGEN
  • 300 g mjölig potatis
  • 450 g surdeg
  • 300 g rågmjöl (typ 1150)
  • 250 g vetemjöl (typ 550)
  • 15 g salt
  • 160 ml ljummet vatten
  • Gör så här

  • 1
    Gör surdegen genom att blanda fullkornsmjölet med vattnet och surdegsstarten i en stor glasburk och fermentera täckt i 22–25 °C i 14–18 timmar. Avlägsna 40 g surdeg och spara som nytt startmaterial innan du bakar brödet.
  • 2
    Koka potatisen i 20–25 minuter tills den är mjuk. Skala potatisen, tryck den genom en potatispress och låt svalna.
  • 3
    Tillsätt mjöl, potatis, surdeg, salt och vatten och knåda degen lätt. Knåda inte degen för hårt eller för länge. Om du gör det kan för mycket stärkelse komma ut ur potatisen och brödet kommer inte att bli som det ska.
  • 4
    Låt degen vila i en övertäckt skål i ungefär 20 minuter. Vik sedan degen på mitten, placera den i en välmjölad jäskorg (eller en skål klädd med en mjölad kökshandduk), täck över och placera på en varm plats. Låt degen jäsa tills den blivit ungefär dubbelt så stor. Detta kan ta två till fem timmar.
  • 5
    Värm Le Creusets brödgryta i gjutjärn i ugnen på 250 °C i ungefär 20 minuter. Vänd försiktigt ut den jästa degen på botten av grytan och baka den i 35 minuter med locket på. Ta av locket och baka i ytterligare 8–10 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.