Tian – Provensalsk grönsaksrätt

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Tian – Provensalsk grönsaksrätt
Packad med färgglada grönsaker! Tian, som ofta förväxlas med ratatouille, är en utsökt vegetarisk rätt som kan varieras beroende på vilka grönsaker du har i ditt kylskåp. I den här varianten har vi använt squash, aubergine och sötpotatis som ger den ett vackert utseende som garanterat kommer att imponera på dina gäster.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Tomatsås:
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 msk torkad oregano
  • ½ msk rökt paprikapulver
  • 4 burkar krossade tomater
  • 2 tsk socker
  • Salt och peppar
  • Finrivet skal från ½ citron
Fyllning:
  • 4 squash (eventuellt olika färger)
  • 2 auberginer
  • 2 sötpotatisar, skalade
  • 5 stora tomater
  • 30 g parmesanost, finriven
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 200 °C (vanlig ugn)
  • 2
    Tomatsås: Fräs löken i olivolja i en gryta på medelhög värme tills den blir mjuk. Tillsätt vitlök och lite salt och låt det fräsa i ytterligare 1 minut.
  • 3
    Tillsätt tomatpuré, rosmarin, oregano och paprika och låt det koka in några minuter. Tillsätt krossade tomater och fyll burken till hälften med vatten som du häller i grytan. Tillsätt socker och citronskal och krydda med salt och peppar. Låt tomatsåsen sjuda på medelvärme i 10 minuter eller tills den tjocknar. Rör om regelbundet.
  • 4
    Skär samtidigt squash, aubergine, sötpotatis och tomater i cirka 0,5 cm tjocka skivor. Lägg skivorna med sötpotatis i en skål med lite vatten och placera dem sedan i mikrovågsugnen. Koka dem först i 1 minut, vänd dem sedan i skålen och koka dem i ytterligare 1,5 minut. Häll av överflödigt vatten och lägg dem åt sidan tillsammans med de andra grönsakerna. Om du inte har en mikrovågsugn kan du blanchera potatisen i 5 minuter i kokande vatten.
  • 5
    Häll upp såsen i ugnsformen när den har tjocknat. Varva grönsakerna i ugnsformen tills den är full.
  • 6
    Strö parmesanost över rätten och tillaga den i ugnen i 35–40 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och osten har blivit gyllenbrun och frasig.
  • 7
    Låt rätten vila i 5 minuter och servera den sedan med exempelvis en grönsallad och ett gott bröd till.