Löksoppa

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Löksoppa
Autentisk fransk lökssoppa är en soppa med brynt lök, toppad med en krispig brödskiva och smält Gruyère. Ett välsmakande, kulinariskt mästerverk! Soppan passar både som förrätt och som huvudrätt, och den är både enkel och snabb att tillaga.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 5 stora lökar, finhackade
  • 80 g smör
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 4 tjocka skivor bröd
  • 2 medelstora lökar, skurna i tjocka skivor
  • 100 g riven ost, t.ex. Gruyère
  • Salt och peppar
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 200 °C
  • 2
    Smält 60 g smör i en kastrull och stek de hackade lökarna på svag värme i cirka 20 minuter tills de är gyllene. Det är denna långsamma bryning som sätter hela smaken på soppan
  • 3
    Tillsätt buljong och örter och låt koka i 10 minuter på låg värme
  • 4
    Ta upp kryddorna ur soppan och fördela dem på fyra ugnsfasta skålar
  • 5
    Mät ut brödskivorna så att de är något större än skålarna. Tryck en skiva lök i mitten av brödet och stek det på en panna i det återstående smöret. Brödet ska stekas på båda sidor och löken ska ha en gyllene färg. Gör på samma sätt med resten av brödskivorna
  • 6
    Placera varje brödskiva ovanpå en skål och strö över den rivna osten. Stek i ugnen i ett par minuter tills osten är helt smält