Den ultimata Coq au Vin

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Mer än 2 timmar. Mer än 2 timmar.
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Den ultimata Coq au Vin
Den här klassiska franska kycklingen är full av djupa, nyanserade smaker och är ett vinnande recept när du försöker imponera på ett sällskap.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL MARINADEN
  • 1 1⁄2 liter rött vin
  • 30 g färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 6 stjälkar selleri, tärnad
  • 4 skalade och tärnade morötter
  • 2 lökar, skalade och tärnade
  • 4 vitlöksklyftor, skalade
FÖR COQ AU VIN
  • 16 kycklingbitar efter eget val, (8 överlår, 8 underlår)
  • 200 g pancetta eller bacon, skuren i stora tärningar
  • Olivolja
  • 20 babylökar, skalade och halverade
  • Salt och peppar efter smak
  • 150 ml portvin
  • 20 ml sherryvinäger
  • 150 ml brandy
  • 2 lådor champinjon
  • 1 liter köttbuljong
  • Gör så här

  • 1
  • 2
    Tillaga marinaden genom att lägga alla ingredienserna i en kastrull på medelvärme och till koka hälften. Ställ åt sidan för att svalna.
  • 3
    Lägg kycklingen och pancettaen i en skål och täck med den kylda marinaden. Låt det marinera, övertäckt över natten. Se till att den är täckt med marinad.
  • 4
    Sätt ugnen på 180°C. Ta ut kycklingen och pancettaen ur marinaden, torka med en pappershandduk och krydda väl. Ta upp grönsakerna ur marinaden och släng dem.
  • 5
    Värm upp en 31 cm Oval-gryta med olivolja och stek pancettan tills den är gyllenbrun. Ställ åt sidan. Bryn kycklingen väl på alla sidor i den återstående oljan i grytan. Ta bort från grytan och ställ åt sidan. Karamellisera löken tills den är gyllenbrun och krydda med salt och peppar i samma gryta.
  • 6
    Avglasera grytan med portvin, sherryvinäger och brandy. När den har avdunstat, tillsätt den reserverade marinaden och minska den med två tredjedelar. Fräs svampen i en stekpanna och ställ den åt sidan. Lägg inte för många svampar i pannan på en gång, annars kommer för mycket vätska ut på en gång och svampen kokar istället för att steka.
  • 7
    Tillsätt löken i den reducerade kokvätskan i grytan tillsammans med kyckling, pancetta och svamp. Tillsätt buljongen i grytan och sätt på medelvärme tills det börjar sjuda. Sätt in i ugnen för att tillaga med locket på i 1 timme och 30 minuter tills kycklingen är mjuk och köttet släpper från benen.
  • 8
    När kycklingen är genomstekt tar du bort bitarna och pancettan från vätskan. Värm grytan på medelhög värme och reducera tills såsen är tjock. Lägg kycklingen i såsen tillsammans med pancetta, svamp och hackad persilja. God serveras med krämig potatismos eller polenta.