Tarte Tropézienne

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Mer än två timmar. Mer än två timmar.
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Tarte Tropézienne
Det här receptet har inspirerats av den klassiska pajen i brioche-stil, den tar kortare tid att göra än originalet samtidigt som den inte kompromissar med den fluffiga lätta konsistensen eller den goda smaken!
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL KAKAN
  • 7 g aktiv torrjäst
  • 80 ml varm mjölk
  • 270 g vetemjöl
  • 2 g fint salt
  • 45 g socker
  • 2 stora rumstempererade ägg från frigående höns, vispade
  • 5 ml vaniljextrakt
  • 100 g smör, rumstempererat
TILL VANILJKRÄMEN
  • 360 ml mjölk
  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 4 stora äggulor från frigående höns
  • 67 g socker
  • 30 g majsstärkelse
  • En nypa salt
  • 85 g rumstempererat smör
  • 60 ml grädde
  • 1 stort ägg från frigående höns för pensling
  • Pärlsocker till topping eller pärlströssel för tårtdekoration, krossat
  • Gör så här

  • 1
    För att göra kakan: lägg jästen i den uppvärmda mjölken och låt stå i några minuter. Häll kakmjölet, saltet och sockret i en skål till en bakmaskin och utrusta den med en degkrok. Vänd runt tills det blandas. Tillsätt jästblandningen, äggen och vaniljextraktet och vispa sedan på medelhög hastighet i 6–8 minuter. Häll ner smöret i blandningen, en bit i taget, tills det har blandats helt. Vispa i ytterligare 8 minuter. Lägg degen i en oljad bunke och täck med en kökshandduk. Ställ på en varm plats tills den jäst till dubbel storlek.
  • 2
    Gör under tiden vaniljkrämen. Värm mjölken tillsammans med vaniljstången och dess frön i en medelstor Le Creuset-kastrull. Ta av från värmen och låt dra i 5 minuter. Vispa ihop gulorna, sockret, majsstärkelsen och saltet i en medelstor skål. Vispa försiktigt ner mjölken i äggblandningen, detta måste göras långsamt för att undvika att överhetta äggen till äggröra. Häll tillbaka blandningen i pannan och ställ in medelvärme, vispa hela tiden tills den blir tjock och slät. Ta av från värmen, låt svalna i 5 minuter och vispa sedan i smör och grädde. Lägg i en skål och tryck på plastfolie på ytan för att täcka och förhindra att ett skinn bildas. Kyl i 2 timmar.
  • 3
    När degen har blivit dubbelt så stor slå ut och forma den för hand. Gör en stor rund kaka eller dela degen i sex bitar för mindre runda kakor, nyp ihop skarven under ordentligt för att säkra och se till att den håller sin form. Lägg dem på en Le Creuset bakform i metall klädd med bakplåtspapper. Täck lätt med hushållsfilm eller en fuktig kökshandduk och låt jäsa igen, på en varm plats, tills den är dubbelt så stor.
  • 4
    Förvärm ugnen till 200 °C/180 °C varmluftsugn/gasmarkering 6. Pensla med ägg. Strö rikligt över pärlsocker. Sätt in i ugnen och sänk temperaturen till 180 °C/160 °C varmluftsugn/gasmarkering 4. Grädda i 20–25 minuter tills de är lätt gyllene, rotera efter halva tiden för en jämn färg och grädda. Kyl på ett Le Creusets non-stick-galler.
  • 5
    Servera halverad och med vaniljkrämen i mitten på Le Creusets set med 4 förrättstallrikar från Riviera-kollektionen  
  • 6
    Kockens tips: Gör sex bullar eller en stor limpa.