Ris à la Malta med apelsinsås

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Ris à la Malta med apelsinsås
Det här receptet är mycket traditionellt när det gäller ris à la Maltan. Men för att förnya den lite har vi gjort en annorlunda sås till – en apelsinsås. Den ger verkligen desserten en frisk fläkt och en helt annan smak. Receptet är framtaget i samarbete med Camille Maja.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ris & gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Ris à la Malta:
  • En sats risgrynsgröt
  • 1/2 liter grädde
  • 1–2 vaniljstänger
  • 250 g skållad och skalad mandel
  • Eventuellt florsocker att söta med
Apelsinsås:
  • 5 dl apelsinjuice (lagom med ca ett nät apelsiner)
  • 1,5–2 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 2 stjärnanis
  • Pressad citron
  • 1–2 apelsiner i klyftor
  • Gör så här

  • 1
    Ris à la Malta:
  • 2
    Du börjar faktiskt dagen innan då du gör din risgrynsgröt. Du kan även göra den samma dag, men gröten smakar bäst när den har fått dra lite.
  • 3
    Koka upp 1 liter vatten och täck mandlarna med vatten (ca 3 dl). Efter 2 minuter häller du av vattnet och sköljer dem i kallt vatten. Upprepa processen en gång till så borde mandlarna vara klara att skalas.
  • 4
    Hacka mandlarna. Kom ihåg att spara en stor och fin mandel så att någon kan vinna mandelgåvan.
  • 5
    Vispa grädden till ett luftigt skum och vänd ned den i risgrynsgröten.
  • 6
    Använd fröna från 1–2 vaniljstänger (smaka av med 1 i taget) och blanda dem med 1 msk socker.
  • 7
    Tillsätt vaniljen och blanda runt väl.
  • 8
    Smaka av med extra vanilj eller florsocker om det behövs. En ris à la Malta ska helst inte vara för söt. Kom ihåg att grädde, mandel och vanilj är sött, så vänta därför till sist innan du funderar på att söta den. Om du väljer att söta din dessert så använd florsocker och inte socker. Socker löser inte upp sig ordentligt och knastrar därför – det gör inte florsocker.
  • 9
    Apelsinsås:
  • 10
    Pressa apelsinerna tills du har 5 dl juice.
  • 11
    Häll juicen i en liten kastrull.
  • 12
    Tillsätt socker, fröna från 1 vaniljstång, den urskrapade vaniljstången och stjärnanis.
  • 13
    Sätt på plattan och låt såsen småkoka i ca 10 minuter. Smaka av med mer socker, vanilj och citron.
  • 14
    När såsen har önskad smak och konsistens silar du den.
  • 15
    Dela 1–2 apelsiner i klyftor och lägg dem i såsen.
  • 16
    Servera ihop med din ris à la Malta.