Paté med anka och pistage

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Paté med anka och pistage
Patéer och andra liknande rätter skapades för att använda köttrester, och omvandlades sedan till charkvaror i världsklass. Servera denna paté tillsammans med gott bröd, lämplig garnering som senap och pickles och en flaska gott vin, så har du en enkel men fantastisk maträtt att servera dina gäster.
HUVUDINGREDIENSER
  • Anka
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 ankbröst
  • 350 g fläskfärs (fetthalt mellan 18 och 22 procent)
  • 1 tsk salt
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • 4 cl konjak
  • 300 g bacon i skivor
  • 40 g pistagenötter
  • Salt och peppar
  • 8 lagerblad
  • Gör så här

  • 1
    Skär av skinnet från ankbröstet och skär sedan ankbröstet i två delar. Skär skinnet i små bitar och blanda ihop dem med fläskfärsen samt en tsk salt.
  • 2
    Blanda färsen tills den känns jämn och smidig. Tillsätt sedan riven lök, vitlök, ägg och konjak. Färsen ska kännas fuktig.
  • 3
    Blanda till sist i pistagenötterna och smaka av med salt och peppar. Låt färsen stå och dra i kylen i en halvtimme.
  • 4
    Lägg ett par lagerblad i botten av en patéform och täck sedan hela formen med baconskivor.
  • 5
    Lägg hälften av färsen i patéformen, därefter ankbröst och sist resten av färsen. Vik över bacon och lägg på locket.
  • 6
    Grädda patén i vattenbad i 140 °C i 1 ½ timme. Patén ska kännas fast när du trycker på den.
  • 7
    När patén är gräddad ska den stå kallt i minst 12 timmar.
  • 8
    Servera patén med grov senap och cornichoner.
  • 9
    Tips: När du ska grädda en paté i vattenbad kan du med fördel fylla en ugnsform med ca 3–4 cm vatten.