Confit de canard

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Confit de canard
Confit de Canard är en klassiker i det franska köket och ett enkelt sätt att tillaga anka på. Många anser att det är en av de mest lyxiga rätterna i världen. Köttet är lika mjukt som smör, skinnet är härligt krispigt och tillsammans smakar det fantastiskt gott! Du kan också enkelt utelämna skinnet och istället använda det mjuka köttet i en läcker gryträtt. I vårt recept kompletteras ankköttet av stora mängder örter, vilket ger en välsmakande och aromatisk maträtt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Anka
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 6 anklår
  • 3 msk grovt salt
  • 2 msk socker
  • 10 kvistar rosmarin
  • 10–15 kvistar timjan
  • 10 lagerblad
  • 10 krossade pepparkorn
  • 1 kg ankfett (eller hälften ankfett och hälften olja med neutral smak)
  • 5 vitlöksklyftor
  • Gör så här

  • 1
    Lägg anklåren i en skål med salt, socker, hälften av rosmarin- och timjankvistarna samt hälften av lagerbladen och pepparkornen. Se till att låren är täckta med salt, socker och peppar. Täck över skålen med plastfolie och låt stå i kylen och dra tills nästa dag.
  • 2
    Smält ankfettet i en gjutjärnsgryta och lägg vitlök och resterande örter i ankfettet.
  • 3
    Borsta av överflödigt salt och örter från anklåren. Klappa dem torra och sänk försiktigt ned dem i grytan med fett. Här ska de confiteras i fettet i 2 timmar. Fettet ska hållas strax under kokpunkten, helst mellan 85 och 95 °C.
  • 4
    Anklåren kan stekas knapriga i ugnen eller i en stekpanna. Alternativt kan man plocka av köttet och använda det till rillette.
  • 5
    De confiterade anklåren kan sparas till senare om de förvaras i en lufttät, ren behållare med ankfettet.