Påskchokladkaka

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
FÖRBEREDELSETID
Under 2 timmar Under 2 timmar
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
+10 +10
Påskchokladkaka
Lager av fyllig, saftig chokladkaka kompletteras perfekt av en utsökt vispad salt karamellfyllning som ger en fin balans mellan söta och salta smaker. Den här fantastiska desserten är inte bara en fest för smaklökarna utan också en visuell njutning.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Till kakan:
  • 900 g socker
  • 280 ml rapsolja
  • 5 ägg från frigående höns
  • 540 g mjöl med låg glutenhalt
  • 16 g bakpulver
  • 16 g bikarbonat
  • 202 g kakaopulver
  • 1⁄2 tesked nypa salt
  • 560 ml rumstempererad helmjölk
  • 560 ml kokande vatten eller kaffe
För den vispade saltade karamellen:
  • 338 g socker
  • 180 g grädde
  • 100 g smör i tärningar
  • 3 teskedar Maldon-salt
Till Vaniljsmörkrämen:
  • 360 g äggvita från frigående höns, rumstempererad
  • 900 g socker
  • 1,2 kg saltat smör, rumstempererat och tärnat
  • 2 teskedar vaniljpasta
För torkade blommor:
  • 30 g ätbara blommor
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 180 °C
  • 2
    Smörj botten och sidorna på tre Le Creuset Non-Stick 24 cm springformar för att göra chokladkakan. Tillsätt socker, rapsolja och ägg i skålen till en mixer med visptillsats och vispa tills det blir ljust och tjocknar. Sikta ihop de torra ingredienserna i en separat skål och vispa sedan snabbt ihop dem så att de blandas väl.
  • 3
    Tillsätt de torra ingredienserna till de våta och vispa på låg hastighet tills de precis har blandats. Tillsätt mjölken och vispa på låg hastighet tills det blandas. Tillsätt slutligen det kokande vattnet eller kaffet och blanda igen, bara för att blanda tills du har en slät deg.
  • 4
    Fördela smeten i de fodrade kakformarna och grädda i 60 minuter eller tills en provsticka kommer ut ren. Låt kakorna svalna i formarna i 20 minuter, ta sedan ut dem och slå in dem i plastfolie medan de fortfarande är varma. Det kommer att hålla kakorna fuktiga och mjuka.
  • 5
    För att göra vispad salt karamell, lägg sockret i en djup kastrull på medelhög värme. Rör inte om, bara snurra runt i kastrullen och håll ett öga på den. Låt sockret förvandlas till en medelmörk karamell; detta tar en stund, så ha tålamod.
  • 6
    När karamellen är klar, stäng av värmen och arbeta snabbt. Tillsätt grädden försiktigt då kolan är väldigt varm och vispa försiktigt. Tillsätt sedan smör och salt. Vispa igen tills allt är blandat och slätt. Häll över karamellen i en värmesäker behållare och låt stå i kyl några timmar eller över natten. Följande dag, överför karamellen till skålen i en mixer försedd med visptillsats och vispa karamellen på medelhastighet tills den har fördubblats i volym och är lätt och fluffig. Kyl tills den ska användas.
  • 7
    För att göra vaniljsmörkrämen, placera en medelstor kastrull på spisen på medelhög värme. Fyll 1⁄4 av vägen med vatten. Låt det koka lätt.
  • 8
    Tillsätt äggvita och socker i en stor skål i glas eller rostfritt stål. Vispa tills ingredienserna blandats. Placera skålen över kastrullen och se till att vattnet inte kommer i direkt kontakt med skålens botten. Använd en spatel för att röra runt blandningen, kom ihåg att skrapa skålens sidor då och då.
  • 9
    Värm äggvitorna och sockret tills blandningen antingen når 71 °C eller när du inte längre kan känna sockerkorn mellan två fingrar. Det tar ca. 10 minuter eller däromkring. Ta bort skålen från värmen och torka under skålen med en torr trasa för att avlägsna eventuell fukt. Häll blandningen i skålen till en elvisp och sätt på en visp. Vispa på hög hastighet i 20 minuter eller så, tills marängen är tjock och glansig och skålen är kall vid beröring.
  • 10
    Byt ut vispen mot spateltillbehöret och tillsätt allt smör. Vispa på hög hastighet i 5 minuter tills allt smör är inarbetat och glasyren är slät och glansig. Tillsätt vanilj och blanda.
  • 11
    För att göra de torkade blommorna, lägg 1 ark hushållspapper ovanpå ett stort bakplåtspapper. Lägg sedan ytterligare ett lager hushållspapper ovanpå blommorna, och vik bakplåtspappret över hushållspapper som en bok. Placera det i mikrovågsugnen i cirka 30 sekunder tills blommorna är krispiga och torra. Upprepa med de återstående blommorna. Förvara i en lufttät behållare.
  • 12
    För att dekorera tårtan, lägg ett lager av botten på ett Le Creuset tårtfat. Bred ett tunt lager glasyr på kakan. Gör en brunn av glasyr runt kanterna genom att spritsa en kant runt tårtan. Häll hälften av den vispade salta karamellen på kakan. Jämna ut karamellen över tårtans yta med en palettkniv. Lägg det andra lagret ovanpå och upprepa processen med de två sista lagren. Bred ett tunt lager glasyr över hela kakan.
  • 13
    Ställ in kakan i kylen för att svalna i 30 minuter, ta sedan ut den ur kylen och lägg på ett sista lager glasyr på kakan och jämna till kanterna och ovansidan. Låt den svalna i kylen ytterligare 30 minuter. Arrangera de torkade blommorna på tårtans sidor och ovansida efter att den svalnat och servera i rumstemperatur.
 
Eventuellt överskott av glasyr kan förpackas och förvaras i frysen. Låt den tina över natten, låt den sedan bli rumstempererad och vispa till en slät massa när den ska användas. Kakan går lätt att frysa. Skiva och förvara i en lufttät behållare eller linda in varje skiva individuellt med plastfolie och frys. Ta ut den ur frysen och låt den nå rumstemperatur innan du njuter av den.
 
 
Le Creuset