Ossobuco med gremolata

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Ossobuco med gremolata
En klassisk italiensk rätt som härstammar från områdena Piemonte och Lombardiet i norra Italien. Namnet Osso buco syftar på hålet mitt i benet där märgen sitter. Märgen är viktig för att Ossobucon ska få den rätta smaken.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kalv
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2 kg kalvlägg (skuren i skivor till ossobuco)
  • 2 dl mjöl
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2-3 msk mjöl
  • 1 flaska torrt, vitt vin (75 cl)
  • ½ l grönsaksbuljong
  • 250 g morötter
  • 250 g rotselleri
  • 250 g palsternacka
  • 10 schalottenlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 6 lagerblad
  • 6-8 kvistar timjan
  • 15 svartpepparkorn
  • Salt och nymald svartpeppar
Gremolata (strös över rätten vid serveringen):
  • 1 ekologisk citron
  • 3 vitlöksklyftor
  • ¼ knippe bladpersilja
  • Gör så här

  • 1
    Vänd köttet i mjölet och bryn det i olja och smör i stekgrytan. Ta upp köttet och lägg det åt sidan.
  • 2
    Blanda ned tomatpuré och mjöl i fettet som är kvar i grytan och bryn det i ca 2 minuter.
  • 3
    Tillsätt vitt vin och låt det koka in tills såsen tjocknar och bliver slät och blank.
  • 4
    Tillsätt buljong och låt den koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  • 5
    Lägg tillbaka köttet i grytan.
  • 6
    Skär rotfrukter och lök i grova bitar och lägg dem i grytan tillsammans med vitlök, lagerblad, timjan och pepparkorn. Låt sjuda i ca 2 timmar tills köttet lossnar från benet.
  • 7
    Gör under tiden gremolatan: Skala citronen och ta bort allt det vita från skalet. Skär skalen i fina strimlor eller riv citronen på ett rivjärn. Finhacka vitlök och persilja och blanda med citronskalen.
  • 8
    Servera ossobucon med gremolatan och eventuellt potatismos eller ris.