Entrecote med palsternacks frites och bearnaisesås

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Entrecote med palsternacks frites och bearnaisesås
I Frankrike är entrecôte ett tunt stycke revben utan ben, som vanligtvis serveras med pommes frites och bearnaisesås. Bearnaise är baserad på den franska "modersåsen" hollandaise, och en klassisk följeslagare till biffar, men den kan ta lite tid att tillaga. Vi ger dig den bästa guiden till den perfekta såsen och biffen, så att du kan imponera på dina nära och kära.
HUVUDINGREDIENSER
  • Nötkött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Palsternacks frites:
  • 1 kg palsternacka
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk havssalt
  • 3-4 kvistar bladpersilja
Bearnaisesås:
  • 1 dl dragonvinäger
  • 1 schalottenlök
  • 1 kvist färsk dragon och 2-3 msk finhackad färsk dragon
  • 4 äggulor
  • 200 g smält smör
Entrecôte biffar:
  • 4 entrecote biffar à 200 g
  • Havssalt
  • Nymald peppar
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 200°C
  • 2
    Skala palsternackorna med en potatisskalare och skär dem i stavar
  • 3
    Stöt fänkålsfröna i en mortel. Vänd ned palsternacksstavarna med olivolja, fänkålsfrön och havssalt i en stor bunke. Blanda ordentligt så att stavarna täcks av fänkålsfrön och olja
  • 4
    Lägg stavarna på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem i ugnen tills de är mjuka och spröda i ca 30-35 minuter
  • 5
    Häll dragonvinäger i en liten kastrull. Finhacka schalottenlöken och tillsätt den tillsammans med en kvist dragon. Koka ihop tills ett par skedar återstår så att det blir en reduktion
  • 6
    Lägg äggulorna, reduktionen och ett par droppar vatten i en kastrull
  • 7
    Sätt på plattan på medelhög värme. Vispa ordentligt utan avbrott tills äggulorna börjar tjockna. Tillsätt det smälta smöret i såsen (lite i taget) under fortsatt vispning tills det blir en tjock, gul, krämig sås. Smaka av med salt och peppar. Blanda till sist i färsk, hackad dragon
  • 8
    Torka av köttet och krydda det med salt och peppar
  • 9
    Hetta långsamt upp en grillpanna på medelhög värme tills den är mycket het
  • 10
    Stek två köttbitar i taget i 3-4 minuter på varje sida. Vänd dem inte förrän det har gått minst 3 minuter annars släpper de inte från pannan
  • 11
    Hacka persiljan och blanda med de spröda palsternacksstavarna
  • 12
    Tips: Se till så att köttet inte kommer direkt från kylen utan har legat framme på köksbänken i ca 30 minuter och blivit rumstempererat