Danska äppelskivor (munkar)

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Danska äppelskivor (munkar)
Detta traditionella recept ger goda, smakrika och luftiga munkar som kan varieras i det oändliga. Æbleskiver serveras vanligtvis med florsocker och sylt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Ca 30 st.
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 4 äggulor
  • 1 msk rörsocker
  • Fröna från 1 vaniljstång
  • 1 tsk mald kardemumma
  • Rivet skal av ½ ekologisk citron
  • 250 g vetemjöl
  • 1 knivsudd salt
  • 4 vispade äggvitor
  • 80 g smält smör + lite att steka i
  • Gör så här

  • 1
    Ljumma mjölken och lös upp jästen i mjölken. Vispa socker, vanilj, kardemumma, citronskal och äggulor luftigt tills sockret har lösts upp. Blanda mjölken i smeten och tillsätt mjöl lite i taget tills smeten är slät och utan klumpar. Smält smöret och låt det svalna innan du häller det i smeten. Vispa äggvitorna styva och vänd först försiktigt ned hälften av dem i smeten med en slickepott utan att för mycket luft försvinner. Vänd sedan ned resten av de vispade äggvitorna i smeten.
  • 2
    Ställ smeten att jäsa på varm plats i ca 1,5 timme. Smeten ska jäsa upp och skumma. Värm pannan sakta på medelstark värme i ca 3–5 minuter. När munkpannan är varm, lägg en liten smörklick i varje fördjupning. Häll smeten i fördjupningarna med hjälp av en sopp-/såsslev eller en liten kanna. Tänk på att smeten jäser upp, så häll inte i för mycket. När munkarna är gräddade på undersidan och fortfarande är flytande och bubblande inuti, tillsätt ev. äppeltärningar, katrinplommonpuré eller något annat (se förslag nedan). Vänd sedan munkarna med en sticka eller en gaffel med raka klor. Munkarna ska gräddas i ca 4 minuter med toppen nedåt tills ytan är frasig och innanmätet är luftigt och färdiggräddat.
  • 3
    Förslag på variationer:
  • 4
    Æbleskiver med katrinplommonpuré: Häll kokande vatten över 200 g katrinplommon utan kärna och låt dem dra till rumstemperatur. Häll av lite av vattnet och tillsätt 30 g rörsocker och pressad saft samt skal från 1 ekologisk citron och låt koka i en gryta i ca 1 timme tills plommonen blir till ett mos.
  • 5
    Æbleskiver med äppelbitar: Skär röda juläpplen med skal i små tärningar och vänd dem ev. i kanel.
  • 6
    Æbleskiver med chokladfyllning: Skär mörk choklad i små bitar.