Glutenfria och veganska äppelmunkar

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Glutenfria och veganska äppelmunkar
Om du tycker att de klassiska äppelmunkarna behöver varieras kan du prova en lite nyttigare variant som dessutom är glutenfri och vegansk. På så vis är det inte bara till jul man kan njuta av äppelmunkar och som munkpannan i gjutjärn kommer till användning. Receptet räcker till ca 30 äppelmunkar och är framtaget i samarbete med Frederikke Wærens.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 3 dl mandelmjölk
  • 300 g havremjöl
  • 100 g rörsocker
  • 1 tsk citronskal
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 liten tsk salt
  • 200 g havrefraiche
  • 1 rågad tsk bikarbonat
  • Kokosolja till gräddning
  • Gör så här

  • 1
    Häll mandelmjölken i en skål och tillsätt havremjöl, rörsocker, citronskal, kardemumma och salt. Vispa ihop smeten ordentligt.
  • 2
    Rör ut bikarbonat i havrefraichen och blanda ned i smeten precis innan äppelmunkarna ska gräddas.
  • 3
    Häll smeten i en kanna så är den lätt att hantera när du ska hälla den i pannan.
  • 4
    Värm munkpannan till lite under medelvärme. Pannan får inte vara för varm då dessa äppelmunkar ska gräddas sakta.
  • 5
    Lägg en liten klick kokosolja i varje fördjupning i pannan.
  • 6
    Häll smet i varje fördjupning, men bara till precis under kanten eftersom smeten jäser upp. Grädda äppelmunkarna i ca 10 minuter innan du vänder dem första gången.
  • 7
    Vänd försiktigt runt äppelmunkarna med hjälp av en matsked. Första gången du vänder dem ska de vändas helt så att sidan med den ogräddade smeten vänds ned i fördjupningen. Sedan ska äppelmunkarna gräddas runt om. De här äppelmunkarna får inte lika hård stekyta som klassiska äppelmunkar.
  • 8
    Prova ev. att öppna en av äppelmunkarna när du tror att de är färdiggräddade.
  • 9
    Lägg äppelmunkarna på hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp.
  • 10
    Tips: Servera äppelmunkarna ljumna med florsocker och hallonsylt.