Bouillabaisse med tomat och basilikapesto

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under en timme Under en timme
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Bouillabaisse med tomat och basilikapesto
Detta är en traditionell maträtt som hyllar havets överflöd och som kräver minimal ansträngning. Genom att stekta räkorna och bläckfisken eller fisken i pannan separat kan du kontrollera att skaldjuren blir möra. Du kan också ånga dina musslor i förväg i samma gryta för att säkerställa att du inte förlorar något av den goda smaken.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL BOUILLABAISSEN
  • 2 gula lökar, hackade
  • 1 purjolök, skivad
  • 1 fänkålshuvud, hackat
  • +/-60 ml olivolja, till stekning
  • 10 g italiensk persilja
  • 3 lagerblad
  • 10 g timjan
  • 1 chili, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 liter fisk eller grönsaksfond
  • 200 g musslor, rengjorda eller 100 g frysta musslor i halvt skal
  • 15 ml tomatpuré
  • 400 g hela körsbärstomater på burk
  • 200 g stora räkor, rensade och skalade
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
  • Saften från 1 citron till smaksättning
  • 200 g bläckfisk (bläckfiskringar och tentakler) skivad
TILL BASILIKAPESTO
  • 60 g basilika
  • 30 g macadamianötter
  • Saft från 1 citron
  • 60 ml olivolja
  • ½ klyfta vitlök
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
  • Gör så här

  • 1
    Ställ en stor Le Creuset-gryta på medelhög värme och fräs försiktigt löken, purjolöken och fänkålen i lite olivolja tills den blir genomskinlig.
  • 2
    Bind ihop persilja, lagerblad, timjan och chili med kökssnöre för en bouquet garni (kryddbukett).
  • 3
    Lägg ner din bouquet garni i grytan tillsammans med de skivade vitlöksklyftorna. Låt sjuda i 2 minuter. Tillsätt 1 kopp fond och de färska musslorna (om du använder frysta musslor, tillsätt dem inte nu). Täck med lock och ånga i 3–4 minuter tills musselskalen har öppnat sig. När de öppnats, ta bort musslorna från grytan, täck över och håll dem åt sidan till senare.
  • 4
    Tillsätt tomatpurén och låt sjuda i ytterligare 2 minuter, rör om noggrant. Tillsätt tomaterna och låt sjuda i fem minuter innan du tillsätter resten av fonden. Krydda och låt puttra i 20 minuter. (Om du använder frysta musslor, lägg till dem i grytan 2 minuter på slutet för att värma upp dem).
  • 5
    Ställ ytterligare en Le Creuset-panna på medelhög värme med lite mer olivolja och stek räkorna tills de är ljusrosa på båda sidor. Avlägsna pannan och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Stek bläckfisken i samma panna mycket snabbt för att undvika att bli den blir gummiaktig. Ta ur pannan och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  • 6
    För att göra basilikapesto (valfritt):
  • 7
    Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills de är väl blandade men fortfarande tjocka.
  • 8
    För att servera, häll upp bouillabaisse-basen i de fyra frukostskålarna från Le Creusets Riviera-kollektion. Toppa med skaldjuren och garnera med basilikapesto. Servera direkt.