gjutjärn

Baka det perfekta brödet med brödformen

Ta din bakning till nästa nivå med vår speciella brödform - det ultimata verktyget för att baka gott och vackert bröd direkt i ditt eget kök. Denna specialtillverkade gjutjärnsform ger bakverk av hög resultat kvalitet och rymmer ett brett utbud av brödrecept, inklusive den ständigt populära surdegen.


Läs vidare för expertråd om hur du maximerar dess potential och få tips på hur bakar man bröd att bjuda på och njuta av själv.

 

Vilka är fördelarna med att använda en brödform? 

Brödformen har tillverkats i vårt legendariska gjutjärn med emalj precis som våra legendariska grytor, som gör det enkelt att baka bröd hemma som experterna .

Image without a name

Konstruktion av gjutjärn

Gjutjärnets exceptionella värmefördelande och värmehållande egenskaper skapar de perfekta förutsättningarna för brödbakning. Brödformen är ugnssäker upp till 260°C.

Image without a name

Bas med låg profil

Detta designgrepp gör att degen enkelt kan placeras i och tas ut ur vår brödform i gjutjärn, medan de inre kanterna höjer degen något för att ge en jämn gräddning.

Image without a name

Kupolformat lock

Brödformens lock stänger inne och cirkulerar ångan för att brödet ska bli så luftigt som möjligt och få bästa möjliga smak medan den låga botten ger en jämn brun färg och en krispig yta.

Image without a name

Insida av Matte Black emalj

Den invändiga emaljen ger en rikare färg på brödet, är enkel att rengöra och minskar risken för fastbränning.

 

Steg-för-steg med brödformen

Oavsett om du föredrar en söt eller smakrik limpa så är möjligheterna oändliga med vår lättanvända brödform.

På några få steg kan du ha ett nytt, hembakat bröd på bordet.

Image without a name

Förbered degen: Låt den jäsa (tiderna varierar mellan olika recept).

Image without a name

Pensla brödformens botten och sidor med smör, om det anges i receptet.

Image without a name

Läggdegen på botten och baka det i en förvärmd ugn.

Image without a name

Ta ut det färdigbakade brödet ur formen, vänd sedan på det för att se de tre ringarna, vårt klassiska signum.

Letar du efter fler tips? Läs igenom våra vanliga frågor och svar för att få en bra start på din brödbakning hemma.

LÄS MER
 

Baka bröd med färg

Oavsett om du föredrar en djärv färgklick eller en tidlös neutral färg så kan du hitta den perfekta matchningen för din köksestetik.

 

Hitta nästa brödbakningsprojekt

Från brioche till focaccia - upptäck några av våra bästa brödrecept som du kan prova i din brödform i gjutjärn.

 

Baka så bra du kan

Köp våra bästa verktyg och tillbehör för att baka bröd.

Så bemästrar du brödugnen: svar på dina frågor


#1. Bör du förvärma brödformen?


Du kan förvärma brödugnen samtidigt som du värmer ugnen, eftersom det underlättar lyftning och jäsning. Degen placeras i den varma brödugnen, vilket ger maximal jäsning på vissa bröd, särskilt de som använder naturlig jäst (som t.ex. surdeg).


#2. Behöver du smörja in brödugnen?


Det blir lättare att ta ut det färdiga brödet ur formen om du smörjer den. Brödformens svarta emalj utvecklar dock en naturlig patina (brunaktig hinna som bildas av oljor som frigörs från livsmedel) med tiden, vilket också underlättar frigörandet av livsmedel. 


#3. Hur förhindrar man att brödets botten bränns vid?


Vårt bästa tips är att undvika för hög temperatur under hela gräddningen. Börja med en hög temperatur och sänk sedan temperaturen när brödet har stelnat. Brödformen bör också vara övertäckt vid denna tidpunkt.


#4. Behöver man använda bakplåtspapper?



Bakplåtspapper är inte nödvändigt när du bakar med brödformen. De låga sidorna på basen gör det enkelt att flytta degen till/från formen, och ringarna på basen hjälper till att höja brödet något, så att det finns ett visst luftflöde och cirkulation som hjälper till att förhindra att det bränns vid.


#5. Vad finns det för riktlinjer för tidpunkter och temperaturer?



Tidpunkten beror i hög grad på receptet för brödbaket. Men en bra tumregel är följande:

-       Starta med att ta locket på i ca 230-260°C i ca 30 minuter 

-       Ta av locket och sänk värmen till 180-190°C tills brödet är gyllenbrunt överallt och uppnår en innertemperatur på minst ca 90°C.