Babka med choklad och apelsin

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Mer än 2 timmar. Mer än 2 timmar.
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Babka med choklad och apelsin
Det här söta flätade brödet kombinerar choklad och citronsmak och är det perfekta tillskottet till varje frukost eller brunch. Passar perfekt med en kopp gott te eller kaffe.
HUVUDINGREDIENSER
  • Choklad
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL DEGEN
  • 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 2 matskedar honung
  • 2 matskedar apelsinjuice
  • Zest från 2 apelsiner
  • 400 g vetemjöl
  • ½ matsked kanel
  • 1 tesked salt
  • 10 g torkad jäst
  • Olja till pensling
TILL FYLLNINGEN:
  • 50 g finhackad mörk choklad
  • 3 matskedar grädde
  • Zest från en apelsin
  • 2 matskedar demerarasocker eller mjukt farinsocker
  • 1 tesked kanel
  • 40 ml honung till glasering
VALFRIA TOPPINGAR:
  • 95 ml florsocker
  • 4 teskedar apelsinjuice
  • 20 g pekannötter
  • Gör så här

  • 1
    Recept för degen:
  • 2
    Lägg mjölk och smör i en liten kastrull och värm på medeltemperatur tills det sjuder. Vispa i honung, apelsinjuice och apelsinzest och häll sedan upp det i en stor skål. Använd ett finger för att kontrollera temperaturen – den ska bara vara lite varmare än din hud. Låt den stå och svalna några minuter om den är för varm.
  • 3
    Sikta ihop mjöl, kanel och salt och strö i torrjästen.
  • 4
    När mjölken har rätt temperatur, häll den i en mixer och tillsätt 2,5 dl av mjölblandningen. Fortsätt sedan att tillsätta mjölet 1 dl i taget och rör om ordentligt mellan gångerna. Knåda degen med degkroken i fem minuter tills den är jämn, elastisk och blank.
  • 5
    Lägg degen i en ren smord skål. Borsta degen med lite olivolja, täck över med en fuktig kökshandduk och placera skålen på en varm plats för att bulkjäsa i ungefär en timme eller tills den blivit dubbelt så stor. Den här degen jäser också bra i kylen över natten.
  • 6
    När degen har jäst, tryck varsamt ner den och vänd ut den på en mjölad yta. Kavla ut degen till en ungefär 1 cm tjock rektangel.
  • 7
    Till fyllningen:
  • 8
    Lägg chokladen, grädden och apelsinszesten i en värmetålig skål. Ställ den över en liten kastrull med sjudande vatten (låt inte botten på kastrullen nudda vattnet) och smält chokladen medan du med jämna mellanrum rör om. Vispa för att blanda helt.
  • 9
    Sprid ut fyllningen jämt över hela rektangeln och strö sedan över det mjuka farinsockret och kanel.
  • 10
    Formningen:
  • 11
    Kavla ut degrektangeln på längden (som en rulltårta) till en lång korv. Skär på mitten på längden rakt igenom.
  • 12
    Placera försiktigt ena hälften av degen över den andra, med sidan med fyllning uppåt så att det skapas en X-form. Vik sedan ena sidan över den andra, som en dubbelfläta tills hela degen har flätats.
  • 13
    Forma flätan till en rund krans i en kall Le Creuset brödgryta. Täck med locket och ställ den för att jäsa på en varm plats i ytterligare 30 minuter.
  • 14
    Värm ugnen till 210 °C (200 °C varmluftsugn). Grädda brödet i ugnen i 20 minuter med locket på. Avlägsna sedan locket och fortsätt att grädda på 180 °C i ytterligare 20–25 minuter tills den är gyllenbrun. Pensla direkt med den smälta honungen. Låt den svalna på ett bakplåtspapper i ungefär en halvtimme innan den avlägsnas och får kallna på ett galler. Serveras varma.
  • 15
    Valfria toppingar:
  • 16
    Sikta florsocker och tillsätt varm apelsinjuice. Blanda noggrant tills en jämn pasta bildas. Ringla det över Babkan. Rosta pekannötterna och strö dem över glasyren.